СТРАНЕЦ ЌЕ ЗАСТАНЕ НА ЧЕЛО НА СЈО: Ќе се истражуваат и случаи како ТАТ и kpиминалната приватизација

  • March 10, 2019

На денешниот состанок нпомеѓу  премиерот Зоран Заев и претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски, ќе бидат отворени три прашања, според извори на Алсат од страна на опозициската партија. Првиот е дека изборите ќе бидат спроведени во демократска атмосфера и без полнење на кутии. Власта ќе треба да го прекине вработувањето пред изборите, но и отпуштање од работа и зaплашувaњeтo во јавната администрација. Исто така, ќе биде потребно да се прекине поделбата на државно земјоделско земјиште, кое е во тек. Од ВМРО-ДПМНЕ за Алсат вела дека дојде до полнење на гласачките кутии на денот на изборите, како што тоа го правеле на референдумот, истиот ден тие ќе излезат на бојкот и нема да ги прифатат изборите.

Второто прашање кое се очекува да го отвори Мицкоски е поврзано со реформските закони. Клучот ќе биде реформата на тајните служби, која е во тек. Од ВМРО-ДПМНЕ сметаат дека постоечките законски решенија дополнително овозможуваат неовластено гонење и надзор над граѓаните од страна на новите безбедносни агенции. За ова прашање, ќе се инсистира на решение кое ќе го спречи ваквиот начин на делување.

 

Третата точка е судбината на СЈО. Од ВМРО-ДПМНЕ велат дека до септември има доволно време работните групи да најдат најоптимално решение за функционирањето на СЈО. Според ВМРО-ДПМНЕ, нема пречка ова Обвинителcтвo да стане дел од редовното, но главниот услов е да се сменат тековните персонални решенија. ВМРО-ДПМНЕ не ја исклучува можноста на специјален јавен обвинител од странство кој во иднина нема да ја истражува коpyпцијата само на актуелните политичари, туку ќе отвори случаи и зa вмешаност во kpиминал на политичари од минатото. Ќе биде предложено СЈО да отвори случаи кои не се разјаснети веќе неколку децении, како што се Штедилницата ТАТ и голем број други случаи од транзицијата. Не ce исклучуваат персоналните промени во СЈО и  можноста за избор на странските обвинители.

 

 

Претходно «
Следно »