СЦЕНАРИО „РАСПАД НА ЈУГОСЛАВИЈА“: Џафери дојде на чело на Собранието да одигра улога каква што Стипе Месиќ одигра во растурањето на СФРЈ!

  • May 5, 2017

Дека Талат Џафери не влезе во Собрание и на работната маса во кабинетот на претседателот на Сорбанието, освен македонското, го постави и знаменцето на Албанија и ЕУ, и понатаму некои би можеле да зборуваат дека станува збор за формирање на македонско-албанска владеачка коалиција во соседната земја – пишува др.Слободан Јанковиќ од српскиот Институт за меѓународна политика и економија
dzaferi

Можеби би можеле да ги проголтаме аргументите за тоа како „автократот“ Груевски не ја дава власта и дека заслепил голем број Македонци кои независно од Груевски и ВМРО со недели протестираат.

Претставниците на ЕУ, чие место секако не им е во Македоија, бидејќи Македонија не е членка на Унијата, служи само за да го намали значењето и провокацијата која е направена со помош на албанците. Џафери како припадник од албанска партија, која заедно со албанскиот премиер Еди Рама ја усогласија платформата за преговори и формирање на ноа влада, вака најавува дека ќе работи на рушење на државата, слично како што Стјепан Месиќ, на притисок и со совети на Европската заедница, е избран за претседател на СФРЈ како би можел истата да ја сруши.
porta_MKD

Оттука, не е чудно што разни Ханови, Могериниевци, Бејливци…за провокацијата на албанските политички преставници од Албанија, Косово и сега Македонија кажуваат малку или ништо.

Ништо значајно нема да каже ниту во евентуален случај на насилство на Албанците било каде на Балканот, тоа го знаеме од искуство, бидејќи за разлика од Србите, Албанците се нивни партнери и извршители на валканите работи, од трговија со наркотици до трговија со проститутки и органи.

Добро е што тоа не сме ние, а лажните цивилизатои – како и претходно, така и денес – лицемерно војуваат против сомалиските пирати за да можат нивните бродови без пречка да испуштаат отпад во сомалиските води.

Тие ги затварат очите на снемувањето на сведоци против Лимај и Харадинај, на шверцот на оружје и наркотици преку приштинскиот аеродром. Како и поинаку би постапиле кога станува збор за криминални партнери кои сеуште се спремни да ги дестабилизираат балканските земји во кои живее значајно албанско жителство, а тие за себе си ја најдоа улогата на мировници и надзорници?

Тоа е разбирлво и јасно и за „мали Пеица“. Меѓуоа, што може Зоран Заев да каже на провокацијата на Џафери кој му помогна да дојде на таа функција? Ништо.

Сепак, Зоран Заев, претседател на СДСМ пред некој ден, во ТВ интервју за српските печатени медиуми, реагираше на текстовите и емисиите во Србија и рече неколку точни рабти: Србите се братски народ на Македоните, Косово и Метохиј е срцето на Србија.

Точно е дека сме православн народи.

Рече дека владата на чело со Груевски би требаа барем да се оради (по прашање на признавањето на нарко државата на КиМ). Во периодот од 1912 и 1956 година, била и италијанската војска во делови на Македонија. Тоа исто така е точно. Треба да се каже попрецизно, дека како сојузници помеѓу 1916. и 1918. тука биле и припадници на 35.дивизија во склоп соБалканскиот или Солунски фронт, а од 1941. до 1943 година имало Италијански сили во делови на Македонија кој е припоен на фашистичакта голема Албанија во персонална унија со Италија.

Што е тогаш проблемот со интервјуто на Заев? Речиси се останато…

Во реакцијата на Заев и дел од оние кои се претставуваат како аналитичари, забележлива е иста аргументација: зошто се брани Груевски, а се напаѓа Џафери; Џафери бил министер за одбрана кај Груевски, а Груевски претседател на владта кога Македонија го призна албанско Косово, го прогони Вранишковски…Сето наведено е точно. Меѓутоа се работи за вешто подметнување на тези.

Кој ќе биде премиер е прашање за Македонците, или барем би требало да биде. Особено што Македонците се мнзоинство во државата и речиси на сите им е јасно дека со спроведување на попис кој во земјата е одложуван за да се прикрие вистинскиот број на Албанци кој е помал од официјлниот.

Кога тоа официјална Србија, да не зборуваме за тукашниот пријател на Ангела Меркел, анти-националистот претседател и премиер Вучиќ, се мешал во изборот на претседател на владата на Македонија? Како, со кои тоа изјави?

Тоа што Србија треба да ја интересира е: дали по големиот косовски преседан, кој има последици како на светски така и на локален план, се рават основи и за трета албанска државолика творевина и дали со тоа се засилуваат можностите за формирање на голема Албанија, распад на Македонија и избивање на Албанија и Бугарија на Вардар со што среднорочно би бил отсечен коридорот кон Грција и Солун.

Србија не случајно е единствена соседна зема која го признава и македонскиот јазик и народност и офијалното име на државата. Секако, бидејќи сме братски народи и имаме заедничка историја. Србија сака Македонија да опстане, но тоа не го сакаат сите нејзини соседи.

Заев изјави дека Џафери, за некои медиуми во Македонија и Србија бил проблематичен од две причини: 1) бидејќи е избран на проблематичен начин и 2)бидејќи е Албанец.

Дали нешто е проблематино со медиумите е една работа. Но, кога е во прашање процедура за избор на било кое службено лице, особено од редовите на највисоките функции, како што е обавување на функцијата претседател на народното Собрание, тогаш секако дека медиумите мораат да укажат на проблематичност каде што ја има, а Џафери е избран мимо и спротивно на процедурите.
zajec

Освен тоа Заев вели дека тоа бил „офицер на нашата Македонска војска пред конфликтот во 2001“. Потоа станал пратеник во парламентот. Тој бил „добар офицер кој ја извршувал својата функција“.

Каков е тоа добар офицер кој се приклучува на сецесионисти и терористи? Организира напади на македонската војска и полиција, а на крајот го спасуваат Американци и тој станува политичар?

Секако дека е проблематичен, но со усвојувањето на Тиранската платформа тој станува директен спроводник на федерализацијата на Македонија и отцепување на еден дел од змјата кој треба да потпадне под знамето на Албанија, знаме кое го внесе во кабинетот.

Попатно, Заев претходно го негираше постоењето на Тиранската плафтофрма, додека сега ја минимизира: „Тоа е документ кој е заедничка изјава на три албански партии со кои преговараме да направиме влада“.

Кога зборува за договарањ со албански партии во Собранието за да осуди наводен геноцид над Албанците во периодот од 1912 – 1956 година, тој се обдиува сето тоа да го претставико нешто беневолентно, наведувајќи дека сеуште не е кажано кого ќе го осуди, па спомнува декаи италијанската војска била во Македонија. Меѓутоа, јасно е дека Албанците не ги осудуваат балистите, ниту Италијаните од 35.дивизија, кои се бореле настраната на сојузниците на Солунскиот фронт за време на Првата светска војна, а особено не Италијаните од Втората светска војна.

Македонија, Косово, југот на Србија…откако Украинскиот фронт испадна од фокусот – балканската сцена повторно се активира, и на неа, по веќе пробано сценарио, Вашингтон и Берлн добиваат поени, по обичај на сметка на православните народи.

Англичаните, да не заборавиме, со изјавите и написите најавија жешка пролет, кога Тимоти Лес и Ајвор Робертс во декември 2016. и фебруари оваа година предлагаа промена на границите на Балканот.

За извршување на валканите планови нема недостаток на погодни политичари. Таквите се спремни да земат или да одржат власт со ветувањето дека уште попослушно ќе ги извршуваат налозите, иако тие одат против интересите на народот и земјата која официјално ја претставуваат.

Претходно «
Следно »