ТАЛАТ ЏАФЕРИ ЗАРАБОТИ УШТЕ ЕДНА ТУЖБА: СМК поднесе тужба поради незаконскиот избор на претседател на Собранието до Управен суд!

Поврзано

Тетовчани, Гостиварчани и Чаирчани се бopaт за 2 милиони народ

Големо „НЕ“ за поскапување на струјата и самораспуштање на Регулаторна велат жителите на Тетово кои се силно револтирани поради...

Заев нема мнозинство, бара да се формира независна пратеничка група на ДУИ

Откако во текот на вчерашниот ден, СДСМ преку соопштение ја извести јавноста дека го има потребното мнозинство за Влада...

Зaбоpaвeтe на „Виз Ер“ во наредните 5 месеци – Еве ја нивната одлука за cуcпeндиpaњe на летовите

Нискобуџетната авиокомпанија „Виз ер“, која има голем број бази на територијата на поранешна Југославија, вклучувајќи ја и нашата држава,...
- Advertisement -

Претседателот на Светскиот Македонски Конгрес, Тодор Петров, поднесе барање до Управниот суд во Скопје за заштита на слободите и правата загарантирани со Уставот, повредени поради незаконски избор на претседател на Собранието на Република Македонија на 27 април 2017 година.

talat-djaferi-520x302

Подносителот на барањето му предлага на Управниот суд, врз основа на членот 62 од Законот за управните спорови, да го уважи предлогот за заштита на слободите и правата поради незаконско дејствие и да донесе Решение со кое се поништува Одлуката број 08-1108/1 од 2 мај 2017 година за избор на претседател на Собранието на Република Македонија објавена во бројот 53 на “Службен весник на Република Македонија“ од 9 мај 2017 година.

Со барњето се побива оспорената Одлука на пратениците кои го сториле незаконското дејствие со погрешна примена на материјалното право, погрешно и нецелосно утврдена фактичка состојба која му претходела на Одлуката и поради тоа што во постапката што му претходела на Одлуката не се постапило според правилата на постапката утврдени во Уставот, Законот за Собранието и Деловникот на Собранието.

– Очекувам Управниот суд да го прифати барање и предлогот за пониптување на Одлуката за избор на Талат Џафери за претседател на Собранието. Политичкото насилство и незаконскиот избор на претседател на Собранието не смеат да бидат правило на однесување во власта. Таквото однесување најмалку е прифатливо за пратениците кои треба да ја штитат уставноста и законитоста, да ги штитат слободите и правата на граѓаните и да обезбедат правда во државата. Управниот суд по предлогот треба да постапи итно и на начин со кој, почитувајќи ги основните начела на постапката – дека сите се должни да ги почитуваат и се еднакви пред Уставот и законите и да обезбеди ефикасна заштита на правата и интересите на граѓаните. Против решението на Управниот суд дозволена е жалба до Врховниот суд на Македонија. Ќе ги искористам сите правни инструменти барем еден суд во државата да се одважи пред Уставот и законите, а не да се кријат со алиби, подносителот нема активна легитимација или судот не е надлежен. Ирелевантен е изборот ако постои парламентарно мнозинство, но тоа мора да биде во постапка утврдена со Уставот, Законот за Собранието и Деловникот на Собранието. За сите мора да постои едно единствено правило, дека сите се еднакви пред Уставот и законите и секој мора да ги почитува Уставот и законите! Се осудува секое странско мешање во внатрешните работи на Македонија. Странците не смеат да ја избираат власта во Македонија, тоа мора да го прават Македонскиот народ и граѓаните на Македонија. Политичкото насилство секогаш генерира физичко насилство и сметам дека судовите треба да ја поништат одлуката за избор на Талат Џафери за претседател на Собранието, а конститутивната седница треба да продолжи каде што застана на 27 април 2017 година, со третата точка од дневниот ред, изборот на Комисијата за прашањата на изборите и именувањата, – изјави претседателот на Светскиот Македонски Конгрес Тодор Петров.

 

4 КОМЕНТАРИ

Latest News

Тетовчани, Гостиварчани и Чаирчани се бopaт за 2 милиони народ

Големо „НЕ“ за поскапување на струјата и самораспуштање на Регулаторна велат жителите на Тетово кои се силно револтирани поради...

Европа се подготвува за пeкoлeн викенд – Тeмпeрaтуpитe повторно ќе сoбoрувaaт рекорди, еве што не очекува во Македонија

Западна Европа се подготвува за уште еден топлотен бран, затоа што се очекува дека екстремните температури ќе го зафатат регионот втор викенд по ред. Англија...

Заев нема мнозинство, бара да се формира независна пратеничка група на ДУИ

Откако во текот на вчерашниот ден, СДСМ преку соопштение ја извести јавноста дека го има потребното мнозинство за Влада денес сосема се менува наративот...

(Видео) Со висока резулација, „нajлyдата“ снимка од eкcплозиjaта во Бејрут

Либанските спасувачки екипи продолжуваат со потрагата по повеќе од 100 лица кои се водат како исчезнати, денoви по големата експлозија во Бејрут, која целосно...

Зaбоpaвeтe на „Виз Ер“ во наредните 5 месеци – Еве ја нивната одлука за cуcпeндиpaњe на летовите

Нискобуџетната авиокомпанија „Виз ер“, која има голем број бази на територијата на поранешна Југославија, вклучувајќи ја и нашата држава, очекува ограничувањата за патувања и...

More Articles Like This