ТЕКСТОТ НА ХРВАТСКИОТ КОМЕНТАТОР ГО ЧИТА ЦЕЛ РЕГИОН: Ѕвездаши, извинете немојте да бидете никогаш како ние

  • February 12, 2019
  • Коментари

Tекстот кој го напиша за порталот Спортклуб дефинитивно ќе одекнува во цел регион. Ви пренесуваме дел од коментарите на хрватскиот новинар, кој го изнесе својот став.

Морам нешто да ви кажам, па на кого му се допаѓа добро на кого не пак исто. Пред се многу ми е срам. Веројатно на вас ви е познато тоа чувство кога вистински се срамите, како да сте единствено вие единствен виновник за се. Како да сум јас тој моpон кој ги удpи тие момци на сплитската ривиера, како да мојата рака го потера тој младич во море и како лично јас да сум тој кpетен кој велеше чет ник. И тоа е интересно дури повеќе време поминав во размислување за најниската стапка на човечкото пpетење кој вика во толпата луѓе.

Всушност, ова е изолиран случај во едно прилично уредено друштво и како не може градот и државата да биде теп ач на мала група. Но дали навистина е така? Дали навистина државата нема никаква врска со ова. Ајде еднаш да се погледнеме самите себе во лице и да ја кажеме вистината…Па не е баш така.

Можеби би отишол предалеку ако би рекол дека државата ги спонзорира ваквите членови, но сосема е сигурно дека малку од тоа прави за да не дојде до нив сето ова. Сами се, господа политичари, ова се само го направивте. Сите ваши говори и предизвикувања ни се враќаат како бумеранг. Намерно не напишав ви се враќаат Вам, бидејќи вие сте среќни ако статус кво потрае, вие задоволно се смешкате кога првите Хрвати ги тепаат чет ниците. Задоволно триете раце кога се мpазат србите хрватите, албанците, муслиманите.. Среќни сте кога луѓето се тeпаат сред бел ден.

За жал, така е и во блиска иднина нема да се промени. Барем додека неколку генерации не пораснат, знак на прашање е дали и тогаш нешто ќе се промени. Секоја чест за тие луѓе кои пружија рака на тоа момче кое од морето викаше дека е Црногорец а не Србин. Секоја чест за помошта, но тpагикомична е таа сцена. Песимист сум и незадоволен поради фактот што ништо не се промени и веројатно нема да се промени.

На крај, драги спортисти, ватерполисти на Црвена ѕвезда, ако нешто ви значи, ви се извинувам. Простете ми за нашето негостопримство, простете ми за нашата неукост. Ве молам, немојте да се однесувате вие кон нас како ние кон вас, порача познатиот хрватски спортски коментатор.

Претходно «
Следно »