„ТИРАНСКАТА ПЛАТФОРМА“ СЕ СПРОВЕДУВА СО ПОЛНА ПАРЕА: Еди Рама најави укинување на границата и со Македонија, по онаа со Косово!

  • January 1, 2019

Албанскиот премиер, Еди Рама во својата новогодишна порака рече дека отварањето на границите со Косово е само почеток и дека е во план иста постапка кога е во прашање Црна Гора, Македонија и Грција.

Верувам дека на пролет границата меѓу Аланија и Косово ќе биде по критериумите на Шенгенскиот договор. Во блиска иднина очекуваме по истиот принцип и модификување на границите со Македонија, Црна Гора и Грција. Таквата пракса ќе ја продолжиме се до зачленувањето во ЕУ, изјави Еди Рама.

Од 1.јануари на граничните премини помеѓу Албанија и Косово ќе биде воспоставена заедничка контрола.


Одлуката за ова претходно ја донесе владата на Албанија, а министерот за внатрешни работи Сандер Леши најави дека ќе бидат превземени уште поважни чекори со цел воспоставување на европски стандарди на албанко-косовската граница.

„Важни промени во граничниот систем на управување со Косово. Двојните контроли ќе бидат укианти. Албанската полиција и Косово зеднички ќе го контролираат едно сопирање, една контрола, контрола со едношалтески систем. Владата ја донесе оваа важна одлука, која ќе го олесни слободното движење помеѓу Албанија и Косово“, напиша Леши на Твиер.

Според неговите зборови, тоа не е последната промена која ќе се случув.

„Олеснувањето на слободното движење нема тука да зарши. Набрзо ќе биде превземени уште важни чекори кон целта за целосно воспоставување на евроспки стандарди на албанско-косовската граница“, наведува Леши.

Дел од албанските медиуми кои ја објавија веста оценуваат дека премиерот Еди Рама не ја испонил желбата на министерот за дијаспора и бившиот премиер Пандели Мајко кој барал целосно отстранување на албанско-косовската граница.

Слична „реформа“ се очекува да се спроведе и во Македонија, односно да се укинат административните процедури на границата со Албанија и Косово, што би значело една заедничка контрла на границите.

Ова беше предвидено со т.н. „Тиранска платформа“ која со цел да формира влада со ДУИ, Зоран Заев ја прифати. Во овој документ се предвидува укинување на контролата на границата на Македонија со Албанија и Косово, и воведување на една контролна точка која ќе ја контролира Албанската, односно Косовската полиција.

Претходно «
Следно »