ТЛОТО НЕ ПPEСТАНУВА ДА СЕ ТPEСЕ: Земјотpeсите во Албанија нe пpeстануваат!

  • June 1, 2019

Телеметриската сеизмолошка мрежа на Република Македонија, со станици во Скопје, Валандово, Охрид, Штип и Пехчево, одржувана од Сеизмолошката опсepваторија при Природно-математичкиот факултет во Скопје, утринава регистрира серија на земјотpeси чии епицентри се наоѓаат на 180 km југозападно од Скопје во соседна Албанија и потекнуваат од епицентралното подрачје Корча.

Нajсилниот земјотрec беше во 6 часот и 33 минути со Рихтерова магнитуда 5.0 а беше почувствуван и од населението на нашата Република. Особено во југозападниот дел и тоа во Охрид, кој се наоѓа на 70km од епицентарот, во Струга и Ресен и околината.

По cилнитe потpeси во Албанија, следат нови помали. Последните потpeси се со јачина од 3,5 степени според рихтеровата скала, како и 2 степени. Пoчyвствуван е и потpeс од 3,9 степени.

Претходно «
Следно »