ТРИ СЛУЧАИ НА НЕПОТИЗАМ ВО ОБВИНИТЕЛСТВО САМО ОД ПОЧЕТОКОТ НА ФЕБРУАРИ: Три керки на обвинителки вработени во Основното Јавно Обвинителство

  • February 11, 2019

Непотизмот во извршната власт е тема која се провлекува децении наназад, а посебно е актуелна изминативе недели. Но, за непотизмот во Јавното обвинителство многу малку јавно се говори. Соговорници за „Макфакс“ тврдат дека непотизмот во оваа институција кој го има со години сериозно влијае врз имиџот и довербата во јавноста на оваа институција, а трендот и натаму не запира.

Ќерката на вишата јавна обвинителка, Елизабета Ристевска, Јована, од петокот работи како помлад јавнообвинителски службеник во Основното јавно обвинителство, дознава „Макфакс“. Од Јавното обвинителството ја потврдија информацијата. Од таму информираа дека кандидатката по направената селекција се покажала како најсоодветна за таа позиција.

Во спроведена постапка по јавен оглас бр.1/2019 година кој го распиша Јавното обвинителство на Република Македонија, објавен во два весника и по извршена селекција во согласност со Законот за работни односи,  лицето Јована Ристеска е ангажирана од 9.2.2019 година. Лицето е дипломиран правник со положен правосуден испит и ги исполнува општите и посебните услои кои се бараат за тоа работно место. Договорот  за вработување за ова лице е на определено време, односно до 31.12.2019 година, за работно место помлад јавнообвинителски соработник во Основното јавно обвинителство Скопје“, велат од Обвинителството за „Макфакс“.

Во Обвинителството за гонење организиран криминал и корупција беше избрана Марија Ѓорѓева, внука на претседателот на Советот на јавните обвинители, Коле Штерјев, за кого има постапка за судир на интереси пред Државната комисија за спречување на корупцијата.

Претходно «
Следно »