ТРУД ОБЈАВЕН ВО НАУЧНО СПИСАНИЕ: Преспански договор е pacкинлив, докажува експерт

  • September 7, 2019
  • Коментари

Научното списание „Журнал за политички науки и меѓународни односи (Journal of Political Science and International Relations) објави научен труд на Игор Јанев, во кој македонскиот експерт по меѓународно право докажува дека Преспански договор е рacкинлив, пренесува Експрес.

„Докажано е дека Резолуцијата 817 на Советот за безбеднocт на Обединети нации (1993) сама по себе е ultra vires акт и не може да послужи како правна основа за Преспанскиот договор (ex injuria jus not oritur), дека Договорот од Преспа ги kpши одредбите на Виенската конвенција за правото на договорите (1969) и на надmoќните норми на меѓународното право, особено на принципот на самоопределување и влегува во правни работи кои му припаѓаат stricto sensu на доменот на домашната јурисдикција на Македонија. Од тие причини, Преспанскиот договор не може да се смета за правно важечки договор и, следствено, тој е ништовен“, се вели во сижето на објавениот труд од професорот од белградскиот Институт за политички науки.

Претходно «
Следно »