„ТУРСКИ ТЕК“ ЌЕ СЕ РЕАЛИЗИРА ДО 2019: Директорот на „Гаспром“ уверен дека до крајот на 2019 „Турски тек“ ќе работи во полн капацитет!

  • October 24, 2016

Може  со сигурност да зборуваме за покренување на двете линии од гасоводот ,, Турски Тек“  до крајот на 2016 година,  изјави директорот на  „Гаспром“ Алексеј Милер на состанокот со рускиот претседател  Владимир Путин.  

1108598925

 

Милер  истакна дека „Гаспром“ веќе ги има добиено  дозволите  за локација во турската економска зона, во Црното море  од границата на економските зони на Турција и Бугарската кон Турската на одалеченост од 250 километри за спроведување на истражувања.

 

[kopa_block_quote class=”e.g. kopa-blockquote-1, kopa-blockquote-2″]

Се ова ни овозможува со сигурност да зборуваме  дека двете цевки ќе бидат изградени на време до крајот на  2019. година – додал Милер

[/kopa_block_quote]

„Една цевка со капацитет од  15,75 милијарди кубни метри гас е наменета за турскиот пазар, другата цевка е наменета , како што знаете  за снабдување со гас на европските потрошувачи. Според тоа, предвидено е воспоставување на транзитна инфраструктура преку Турција кон европските земји“, истакнува Милер.

Русија и Турција на 10-ти октомври потпишаа Спогодба за реализација на проектот ,,Турски Тек“. Спогодбата опфаќа изградба на две гасоводни линии под црното Море, чии капацитети се по 15,75 милијарди кубни метри гас.

Претходно «
Следно »