ТУРЦИЈА ЛИДЕР ВО ПРОИЗВОДСТВО И СНАБДУВАЧ СО АВТОМОБИЛИ: 5 од првите 10 најпродавани автомобили во 2018 година се произведени во Турција

  • January 8, 2019

Пет од десетте најпродавани автомобили во 2018 година се произведени во Турција, додека уделот на пазарот на домашно произведени автомобили се искачи на 33,6 проценти, според најновите податоци што ги даде Автомобилската асоцијација на дистрибутери (ODD).

И покрај тоа што доживеа некакво закрепнување со намалувањето на акцизата и намалувањето на данок на додадена вредност (ДДВ) во последните два месеци, пазарот на автомобили го затвори 2018 со намалување од 35 отсто. Во 2018 година, биле продадени 620.937 возила, вклучувајќи 486.321 патнички автомобили и 134.616 комерцијални возила. Автомобилскиот пазар изнесуваше 640.000 единици во продажбата, со додавање на околу 20.000 единици на тешки комерцијални возила што беа продадени минатата година.

Инвестициите на патнички автомобили од производството на брендови во Турција се одржаа во 2018 година, што резултираше со зголемување на продажбата, бидејќи беа воведени нови модели во производствените линии  за склопување автомобили во земјата.

Фиат Егеа презеде водство со 34.060 единици, следен од Рено Меган со 29.381 единици, Рено Клио со 26.460 единици, Хонда Сивик со 23.799 единици и Тојота Корола со 23.576 единици. Покрај тоа, домашниот произведена Hyundai i20 рангирана на 12-то со 11.426 единици.


Уделот на домашно произведените модели во вкупната продажба на автомобили на компаниите со производни погони во Турција се приближи до 100 проценти во 2018 година. Според тоа, учеството на домашните модели што се продаваат под брендот Renault изнесуваа 72,5 проценти, потоа Хонда со 83 проценти, Тојота со 88,4 проценти и Тофаш со 96,6 проценти.

Уделот на увезените автомобили, кој изнесуваше 77,9 проценти во 2013 година и дури 70 проценти во 2017 година, се намали на 66,4 проценти во 2018 година. Според податоците на ОДД, учеството на домашните автомобили се зголеми на 33,6 проценти на крајот од годината , достигнувајќи 163.405 единици во продажбата.

Претходно «
Следно »