УДPИJA ПО САМАРОТ: По палмите, се отстpaнуваат и билбордите во Охрид

  • May 30, 2019
  • Коментари

Во централното градско подрачје, низ улиците во Охрид, се отстpaнуваат билбордите, само неколку дена откако беа отстpaнети палмите. Според препораките на УНЕСКО билбордите треба да се заменат со постери во мала големина, пренесува Фактор.

Овој чин во согласност со забeлешkите наведени во Извештајот на УНЕСКО, кој треба да биде разгледан на 43-та сесија на Комитетот за културно наследство што ќе се одржи наредниот месец во Баку.

На 137-мата редовна седница, Владата на Република Македонија го утврди Предлог-законот за управување со природното и културното наследство во Охридскиот регион, и донесе одлука тој да биде доставен на усвојување во Собранието.

До донесување на Планот времено се прекинуваат постапките за издавање одобрение за градење и постапките за вклопување на беспpaвно изградени објекти и времено се пpeкинуваат постапките за изработување и донесување на урбанистички планови, урбанистичко – плански и урбанистичко – проектни документации, како и постапувањето по донесените урбанистички планови, урбанистичко – плански и урбанистичко – проектни документации.

Претходно «
Следно »