УПРАВНИОТ СУД ПРЕД ВРЕМЕТО: Двојазичност во судот уште пред да биде Законот за јазиците објавен во Службен весник!

  • January 16, 2019

Управниот суд бил пред времето, во него двојазичноста се спровела веднаш по Нова Година, односно уште пред Законот за двојазичноста да биде објавен во Службениот весник. Претседателот на судот е Бурим Сејдини етнички Албанец кој самоволно, спротивно на Законот ги печател официјалните документи на судот на два јазици, албански и македонски. Имено на Сејдини му се заканува казна затвор од шест месеци до три години поради злоупотреба на службената положба, односно  фамозниот член 353.

-Службено лице кое со искористување на својата службена положба или овластување, со пречекорување на границите на своето службено овластување или со неизвршување на својата службена должност ќе прибави за себе или за друг некаква корист или на друг ќе му нанесе штета, ќе се казни со затвор од шест месеци до три години.

-#Следиме двојазичност во Управен суд уште пред да стапи на сила Законот

Претходно «
Следно »