January 27, 2021, 5:03 pm

Усвоен амандманот со кој и се гарантира суверенитетот на Грција

Поврзано

(Видео) Ѓopѓиeвcки: Teмeлкoвcки спpoведува клacичен гpaбеж на парите граѓаните

За да не биде дека Орце и ВМРО - ДПМНЕ лажат, шпекулираат и изнесуваат лаги и невистини, денес на...

Палевски co пopaкa дo Македонците: O6eдинyвaњe нe e cвaдбa и cликaњe

Уште во минатото Македонскиот народ бил малтретиран, искористуван, прогонуван, убиван, отцепуван од најмилото.. но зошто е тоа така? Дали...

И бypeкoт двojaзичeн – пo пoceтa на инcпekтopи цeлиoт дyќaн „peбpeндиpaн“

За декларацијата на млекото и за таблите ли беше? Или за инаетот или хегемонија на малцинството ли беше? Се...
- Advertisement -

Со десет гласа „за“ и два „против“ Комисијата за уставни прашања го усвои и предлог-амандман на Уставот со кој Македонија се обврзува да го почитува суверенитетот, територијалниот интегритете и политичката независност на соседните држави. Опозицијата за амандманот рече дека е непотребен со оглед дека во Уставот веќе го гарантира суверенитот и оти Македонија никогаш немала територијални претензии.

Паретниците од ВМРО-ДПМНЕ денеска го повторија ставот дека уставните измени и целиот процес кој се води околу тоа во Собранеито е нелегитимен.

„Ние 120 пратеници немаме мандат ова да го тераме. Ова што го работиме овде е надвор од Закон, надвор од Устав“, изјави Зоран Илиоски, пратеник од ВМРО-ДПМНЕ.

Министерот за надворешни работи во неколку наврати од опозицијата беше прашан дали и кога во Грција ќе има уставни измени за да се гарантира територијалниот интегритет на Македонија.

На дневен ред на Комсијата за уставни прашања останат е последниот од четирите предложени амандамни кој се однесува на правата и грижата на Македонија за припадниците на македонскиот народ кои живеат во странство.

Latest News

Сyдијkата Неделкова поднесе kpивична пријaва за тројца од cyдскиот совет

Во скопското Јавно обвинителство, во текот на вчерашниот ден, е поднесена кривична пријава која се однесува на актуелниот претсдател...

More Articles Like This