Уставниот cуд во среда ќе одлучува дали и фирмите штедачи во Еуростандард банка ќе добијат обeштетување

Поврзано

Во долгoви до гyша: Со осма обврзница по ред, Македонија се задолжи со дополнителни 700 милиони евра

Македонија денеска ја издаде осмата по ред еврообврзница, која е во вредност од 700 милиони евра со рочност од...

Владата одлучи: Соодветна етничка зacтапеност и во приватните фирми

Денеска Владата на Република Северна Македонија го разгледа и прифати Оперативниот план за активни програми и мерки за вработување...

Македонската економија со пaд од 4,5 отсто на бруто домашниот производ во 2020 година

Македонската економија 2020 година ја заокружи со пад од 4,5 отсто на бруто – домашниот производ. Во последниот квартал...
- Advertisement -

Уставниот суд во среда ќе одлучува дали и фирмите штедачи во Еуростандард банка ќе добијат обештетување. Од Здружението на оштетени штедачи ги повикаа уставните судии да ја прифатат нивната иницијатива. Со неа бараат да се укине членот од Законот за банки со кој државниот Фонд за осигурување на депозити има предност во наплата на побарувањата во однос на физичките и правни лица. Со ова освен 2.000 фирми депоненти во Еуростандард кои не добиле ниту денар, пари нема и за близу 800 граѓани со депозити над 30.000 евра.

„Уставните судии при одлучувањето да се сконцентрираат на Устав и закони, бидејќи само тоа може да гарантира дека ќе донесат одлука со која ќе потврдат заложби за владеење на правото, но и на граѓански суд и на здрава логика“, изјави Мира Беќар од Здружението на оштетени штедачи “Правда за штедачи”.

Од Здружението потенцираат дека земјава е единствена во Европа и пошироко каде фирмите не се обештетуваат, а сите средства без разлика како се нашле на сметка се сметаат за депозит.

Фондот заземајќи некоја улога да обештети дел од граѓаните , тоа го прави на наш грб, на оние кои не се целосно обештетени. Не на сметка на сопствени средства, државни, туку на сметка на останати кои не се целосно обештетени“, изјави Иван Брзовски од Здружението на оштетени штедачи “Правда за штедачи”.

Предлог законот кој требаше да им обезбеди целосно обештетување на штедачите од државата, заглави на собраниска комисија.

На почетокот на месецов Обвинителството отвори истрага против Трифун Костовски неговиот син и уште двајца раководители во Еуростандард банка.

Latest News

Тасева: Високата kopyпција е во високите ешалони на власта

Кога и да се објавеше индексот секогаш одеше како коментар од Владата дека тоа е само перцепција, и тоа...

More Articles Like This