УЧЕТЕ ПРОГРАМИРАЊЕ: Еве колкави плати земаат програмерите во Македонија

  • June 21, 2019
  • Коментари

Програмерите во просек примаат 65.365 денари плати, дизајнерите 44.461 и вработените во дигиталниот маркетинг 45.880 денари покажува истражувањето на македонскиот портал за информатичка и комуникациска технологија IT.mk кој спроведе опсежна анкета за состојбата на македонската ИТ работна сила.

Најголеми примања според работна позиција имаат Data Scientist со просек месечни примања од 85.422 денaри, а блиску по нив следуваат Девелоперите на мобилни апликации со просек 83.326 денари и DevOps специјалисти со 81.036.

Колку што има девелопери во домашни ИТ компании (39.10%), скоро толку има и девелопери кои работат во претставништво на странска компанија во Македонија – (38.78%).

Анкетата покажа голема полова разлика во оваа дејност – 80.96% машки наспроти само 19.04% претставници од женскиот пол.

 

Претходно «
Следно »