УЧК БАРА РЕДЕФИНИРАЊЕ НА ГРАНИЦТЕ: Со писмо до Конференцијата на амбасадорите од Берлинскиот конгрес УЧК бара редефинирање на границите

  • November 23, 2017
  • Коментари

Друштвото на воени ветерани испратија барање до премиерот на Албанија, Еди Рама и премиерот на Косово, Рамуш Харадинај, во кое се бара повторно разгледување на одлуката на Конференцијата на амбасадорите во Лондон, а на Берлинскиот конгрес.

„Инспирација од нашите преродбеници, Страдањата од вековното ропство, Љубовта кон татковината и желба да ја уживаат слободата, не принуди да ви се обратиме преку ова писмо во форма на барање. Врз основа на почитување на неговата дискусија и нашата заклетва: “ЗА БОГ И ТАТКОВИНА”, бараме од вас да го ставите во служба целиот интелектуален и дипломатски потенцијал, користејќи ги сите создавачки енергии, конгнитивни, филозофски и политички, за заштита на прво место на вистината, потоа, демократските принципи напишани на хартија, принципот на самоопределување на нациите и принципот историски, географски и етнички по повод  на неправедното  дефинирања на врз нефер дефинирање на границите помеѓу народите на Балканот. Поради тоа ве молиме на заедничката маса на двете влади, да го имате предвид нашето барање, заедно да донесете одлука за подигање на писмена иницијатива и да им се обратите на меѓународните тела за повторно разгледување на погрешната историска и правна одлука која му донесе штета на албанските земји, Конференција на амбасадорите во Лондон и Берлин конгрес“, се наведува во писмото на ДВВ-УЧК упатено до двајца албански премиери.

Понатаму во писмото се вели дека, денес, нацијата и нашите влади имаат толку капацитет колку упорно да бара преиспитување на неправедната одлука која ја донесе Конференцијата на амбасадорите во Лондон и Берлинскиот конгрес. Според ДВВ-УЧК, говорот на Ѓерѓ Фишта на Париската мировна конференција во 1919 година, е манифестиран манифест, е зборот на интелектуалецот кој не штедеше зборови за да му каже на европските сили од тоа време, кои албанските земји им ги направија тапија на Србија, Грција, Црна Гора и Бугарија.

„Денес, на овој датум 28 ноември на Скендербег, Исмаил Ќемали и Адем Јашари, се молиме на Вашата Екселенција, политичари како вас, да ја потсети Европа дека Скендербег е „атлет на Христос“ и дека забораваат дека тие самите го имаат „предаде“ него, крвта на Христос во нив.“

Мировната конференција бара токму преку овие делови на се направи плебисцит за да се утврдат границите на Албанија. Се чини дека по еден век се приближува денот и можноста за организирање на овој референдум.

Линк до оригиналната вест.
Претходно «
Следно »