УЈП ВИЦКАСТА: Ќе се казнуваат трговците кои не издаваат фискални сметки

  • January 30, 2018
Управата за јавни приходи издаде нова верзија на брошурата „Фискализација и регистрирање на готовинските плаќања” за 2018 година која е наменета да обезбеди насоки за даночниот обврзник како да воведе фискален апарат, но и претставува водич како да се разрешат проблемите со кои се среќаваат во практиката, а се однесуваат на фискализацијата и издавањето фискални сметки.
                                                                    Пластичарска улица во Скопје, една од меките за шверцувана роба

 

Оттаму апелираат даночните обврзници кои вршат промет на добра и услуги за кои плаќањето се врши во готово, задолжително да издаваат фискални сметки на потрошувачите, на начин пропишан со законот за регистрирање на готовинскиот промет, со цел избегнување на казни.

УЈП спроведува засилен мониторинг на готовинскиот промет на терен во делот на фискализацијата.

Нема детали дали овие правила по 28 години независност ќе почнат да важат во Чаир, Бит Пазар, Пластичарска улица, Мавровка, Арачиново, Сарај, Кондово, Кумановските тела, Тетово и тетовските села, Гостивар, Кичево и селата околу нив, Струга итн.

Претходно «
Следно »