Уkраинските вojници мaсовно бeгаат од Донбас

Самопрогласената Народна Република Донецк објави дека украинските војници масовно бегаат од Донбас. Според прес-службата на Народната милиција на ДНР, во текот на изминатите две недели 244 војници ги напуштиле вооружените сили на Украина.

„Најголемиот број ја напушти 36-та маринска бригада, која е на позиции во правец кон Мариупол. 44 маринци дезертираа“, се наведува во соопштението.
Според народната милиција, причини за дезертерство може да бидат влошување на состојбата во регионот во зголемена опасност од продолжување на големи воени акции. Во исто време, како што се додава, скоро 20 проценти од украинските воени дезертери се офицери, а некои дури се и команданти на вод.

Воени експерти постојано укажуваа на жалната состојба на украинската армија. Рускиот генерал-мајор во резерви Владимир Богатирев претходно изјави дека реалната состојба на вооружените сили на Украина е критична, особено во единиците што се на контактната линија во Донбас.

Експертот посочи на недостаток на оружје, муниција и храна, како и лошо финансирање. Според него, повеќето случаи на дезертирање се забележани во вооружените сили во источна Украина.

Да потсетиме, состојбата во Донбас се влоши на крајот на февруари. Размената на оган се снима во регионот практично секој ден, вклучително и со употреба на минофрлачи и фрлачи на гранати. Страните меѓусебно се обвинуваат за влошување на состојбата.

Од 27 јули минатата година, во сила се дополнителни мерки за да се обезбеди примирје.