ФАЈНЕНШЛ ТАЈМС СО ЛАДЕН ТУШ ЗА МАКЕДОНСКАТА ВЛАДА: Србија прва во во светот по бројот на директни надворешни инвестиции

  • August 12, 2019
  • Коментари

Србија се најде на првото место во светот по бројот на странски директни инвестиции „гринфилд“, објави денес реномираниот британски „Фајненшл тајмс“

Според најновата ранг-листа за 2019 година, објавена од сп „Фајненшл тајмс“ (ФТ), Србија е на врвот на рангирањето со индекс од 11,92 поени, што е за 1,33 индексни поени повисоко од минатата година.

Србија привлече околу 107 проекти за СДИ во 2018 година, што е за 26 повеќе од 2017 година, што претставува зголемување за скоро една третина.

– Србија со рејтинг од 11,92 привлекува скоро 12 пати повеќе странски директни инвестиции, отколку што може да се очекува од економија таа големина – се наведува во текстот.

Претходно «
Следно »