October 27, 2021, 11:32 am

Финансиска помош за сите полнолетни граѓани на Србија, дополнителна помош за пензионерите

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, изјави дека е донесена одлука сите возрасни граѓани на Србија да добијат по 30 евра во мај и по 30 евра во ноември.

На пензионерите ќе им бидат исплатени дополнителни 50 евра, прецизира Вучиќ.

Покрај тоа што ќе им помага на граѓаните, државата ќе обезбеди и помош за економијата.

„Вкупниот пакет мерки за граѓаните и економијата е 2,5 милијарди евра“, рече Вучиќ.
Првата мерка е директна поддршка на приватниот сектор од 1 март, што значи три пати 50 проценти од минималната плата, со исплата од 1 април, изјави Вучиќ за РТС.

Тој вели дека тоа би било за претприемачи, микро, мали и средни претпријатија.

Тоа е голема помош, бидејќи е една и пол минимум распределена за три месеци, за сите вработени, истакна Вучиќ

„Сè уште постои дилема дали да се стори тоа и со големи компании“, рече Вучиќ.
Патните превозници ќе добијат 600 евра по автобус во следните шест месеци, рече тој.

„Исто така, ќе обезбедиме дополнителни 500 милиони евра за гарантната шема за компаниите, но исто така ќе обезбедиме нова гарантна шема со уште 500 милиони каде ќе бидеме поблаги, што значи дека државата ќе преземе поголем ризик.

Latest News

Проверувајте дали вашето ливче има печат за да не го прогласат за неважечко: ДИК го врати старото Упатство за важечки и неважечки ливчиња

Државната изборна комисија (ДИК) денеска на седница изгласа поништување на вчера донесената измена на Упатството за важечки и неважечки...

More Articles Like This