January 16, 2021, 10:18 am

(Фото) Американско нykлeapно opyжје поставено во неколку европски земји

Поврзано

ЕУ: Цeлтa нa нoвиoт шeф нa ЦИА е пpeкy зajaкнyвaњe oдвнaтpe дa ja зacили cвeтcкaтa yлoгa нa САД

Идниот шеф на ЦИА, Вилијам Бернс, совршено се вклопува во визијата на новата влада во Вашингтон дека САД мора...

Koлeктивнa тyжбa пpoтив “Амазон”: Cи ги „пyмпaлe“ цeнитe нa пpoизвoдитe

Читателите во неколку американски држави поднесоа класна постапка против малопродажниот интернет гигант Амазон. Како што тврдат, Амазон, во договор со...

Кopoнaтa нeмa “coпиpaчки”: Во свeтoт peгиcтpиpaни peчиcи 100 милиoни зapaзeни

Од почетокот на пандемијата со Ковид-19 до денеска во светот се инфицирале 94.315.331 човек, а во моментот активни се...
- Advertisement -

Американското нуклеарно оружје се наоѓа во пет или шест европски земји, членки на НАТО, кои на тој начин добиваат пристап до системи поврзани со нуклеарно оружје, изјави шефот на меѓународниот комитет на Советот на федерацијата, Константин Косачов.„Американското нуклеарно оружје се наоѓа на територијата на пет или шест европски сојузници на САД од НАТО“, рече Косачев.

Тој истакна дека тие оружја се формално под команда на САД.

„Но, не се сомневам дека ова се заеднички проекти за управување. На овој начин, ненуклеарните држави, како што е Германија, добиваат, ако не и директен, тогаш индиректен пристап до системите поврзани со нуклеарно оружје. „Ова го крши Договорот за неширење на нуклеарното оружје“, рече рускиот сенатор.

Русија ќе одговори на однесувањето на НАТО во Црното Море

Во интервјуто, Косашов се осврна и на присуството на бродови на НАТО во Црното Море. „Акциите на НАТО, меѓу другото и во регионот на Црното Море, го убиваат духот и зборот на ОБСЕ“, рече Косачев за телевизијата Вместе РФ.

Тој истакна дека самиот принцип на неделливост на безбедноста е отфрлен. Покрај тоа, без оглед на првичниот договор, членките на Алијансата велат дека тие треба да ја обезбедат нивната „безбедност“ и нивните сојузници во секоја област на светот, додаде тој.

„Ова се случува и во Црното Море, каде што дејствијата на НАТО, се разбира, ќе предизвикаат одговор од Русија, како и активности од други земји кои не се приклучуваат на Алијансата“, нагласи Косачев.

Latest News

ЕУ: Цeлтa нa нoвиoт шeф нa ЦИА е пpeкy зajaкнyвaњe oдвнaтpe дa ja зacили cвeтcкaтa yлoгa нa САД

Идниот шеф на ЦИА, Вилијам Бернс, совршено се вклопува во визијата на новата влада во Вашингтон дека САД мора...

More Articles Like This