October 20, 2021, 11:16 pm

(Фото) „Црква на славниот маченик“: Во Израел откриена црква посветена на непознaт мaчениk стара 1500

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Археолозите открија црква стара 1.500 години во Израел посветена на непознат маченик со мозаици од животни. Големата црква има грчки натписи кои велат дека била посветена на „славниот маченик“, но не и на кого.
Во времето кога била изградена црквата, Византиската империја го контролирала Израел, а натписот во црквата наведува дека црквата била проширена за време на владеењето на царот Тибериј II Константин, кој владеел од 578 до 582. Израел и соседните области биле освоени од Исламскиот Рашидун Калифат меѓу 634 и 638 година. Меѓутоа, и покрај подемот на исламот во областа, црквата процветала и била напуштена дури во 10 век, откриле археолозите.
Црквата е пронајдена за време на ископувањата во 2017 година. Се наоѓа на околу 24 километри југозападно од Ерусалим во јудејските ридови, напиша Бенјамин Сторхан, археолог на Израелската управа за антиквитети, кој ги водеше ископувањата во црквата, во написот објавен во есенскиот број на списанието „Библиски археолошки преглед“. Сторкан ја нарече зградата „Црква на славниот маченик“.

„Во својата најрана фаза [во петтиот век], Црквата на славниот маченик се состоеше од едноставна, скромна капела во пештерска комора“, пишува тој во написот, истакнувајќи дека во шестиот век била проширена на значителен горен црква украсена со мозаици. Луѓето потоа ја претворија пештерската комора во гробница во која можеби има остатоци од непознат маченик.
Иконоборството криеше траги
Црквата ги носи лузните од античкото иконоборство – намерно уништување на одредени артефакти и слики. Археолозите открија дека некои од мозаиците првично биле украсени со зооморфни (животински) слики, но намерно биле уништени. Мозаиците беа заменети со мозаични плочки или камења со цел да се замагли оригиналниот дизајн, напиша Сторкан во статијата.

„Верувам дека иконоборството во Црквата на славниот маченик беше извршено во текот на 6 век“, рече тој за „Лајв Сајенс“ истакнувајќи дека чинот најверојатно бил извршен поради христијанските внатрешни реформи или промени во правилата. Меѓутоа, додека иконоборците ги уништија зооморфните слики, тие оставија други слики од животни на други места, Ова може да се види бидејќи подот на капелата во која се прикажани многу птици не беше уништен и датира од крајот на 6 век, Рече Сторкан.
Кој бил непознатиот славен маченик?
Иако археолозите не го знаат идентитетот на маченикот, една од можностите беше човек по име Захарија, име што неколкупати се користи во Библијата. Античките записи укажуваат дека гробот на христијански маченик под тоа име бил пронајден во близина во петтиот век, а текстовите тврдат дека во близина на местото на ископувањето има светилиште посветено на Захарија, што значи дека оваа црква би можела да биде тоа светилиште. Меѓутоа, дури и ако црквата била посветена на Захарија, сочуваните текстови не разјаснуваат за кој Захарија станува збор.
Захарија било вообичаено име во Библијата, напиша Стокан во статијата, истакнувајќи дека Захарија исто така може да биде име на непозната верска личност која не е опишана во Библијата.
„Сепак, се надеваме дека со тековното проучување на илјадниците артефакти откриени за време на ископувањата, новите и важни траги ќе го откријат вистинскиот идентитет на мистериозниот славен маченик“, напиша Сторкан во статијата.

Latest News

Бајден јавно призна дека е загрижен поради кинеските хипepcонични pakeти

Американскиот претседател Џозеф Бајден изјави денеска дека е загрижен за кинеските хиперсонични ракети, неколку дена откако медиумите објавија дека...

More Articles Like This