(Фото) ПРОТОКОЛОТ НА ВЛАДАТА ПОВТОРНО НАПРАВИ ГЛУПOCT: Заев доби титула ,,неговата екселенција”

  • July 26, 2019
  • Коментари

Владиниот протокол чиј шеф формално е генералниот секретар на Владата Драги Рашковски а му одговара на кабинетот на премиерот го “унапреди” Зоран Заев.


Според поканата упатена од владата во врска со говорот на премиерот на Мечкин Камен на Илинден тој се нарекува:

“Н.Е. г. Зоран Заев
Претседател на владата на Република С.Македонија”, односно негова екселеција.

Во протоколарните практика терминот Н.Е. се користи и за шефови на Влади но во нормални демократски држави се избегнува самата влада да го именува својот шеф за екселенција.

Вообичаено е премиерот така да го нарекуваат на настани каде што е тој гостин но не и на настани кои ги организираат тој и неговиот протокол.

Терминот екселенција во буквален превод од англиски јазик значи извонреден.

Претходно «
Следно »