ФРАНЦИЈА ЈА БАРА РУСИЈА НАЗАД ВО СОВЕТОТ НА ЕВРОПА: Макрон изјави дека Русија треба да се врати во Советот на Европа поради стратешкиот дијалог

  • May 25, 2018

Франција сака Русија да остане дел од Советот на Европа, изјави францускиот претседател Емануел Макрон.

“Би сакал Русија да остане во рамките на Советот на Европа. Сакам по голем дел од прашањата – економски, социјални и одбрамбени – нашиот стратешки дијалог да добие нова динамика “, рече Макрон на пленарната седница на Меѓународниот економски форум во Санкт Петерсбург.

Руски пратеници во 2014 и 2015 година одземаа одземаа дел од правата на Парламентарното собрание на Советот на Европа, бидејќи на својот став кон Крим. Москва постојано предлагаше начини да се излезе од оваа криза, вклучувајќи ја и идејата да не се дозволи воведување на санкции од националните делегации. Парламентарното собрание на Советот на Европа досега не одговори на овој предлог.

Кон крајот на јуни минатата година конфликтот меѓу Москва и Стразбур дополнително се влоши. Москва ги замрзна дел од плаќањата во буџетот на Советот на Европа во 2017 година. Без оглед на суспензија на плаќања, руската страна продолжува да работи за ратификација на Конвенцијата.

Претходно «
Следно »