ХАН МУ НАРЕДУВА НА ИВАНОВ:Го повикам итно Претседателот да преземе одговорност за договорот со Грција

  • June 13, 2018
  • Коментари

Еврокомесарот за проширување Jоханес Хан  го повикува претседателот Ѓорге Иванов да преземе одговорност за процесот за договорот со Грција. Во интервју за државната МИА, Хан вели дека претседателот има специјална позиција и одговорност.

– Не е соодветно за претседател на држава, да одбие да разговара со премиер, со министер за надворешни, за да добие информации од прва рака. Мислам дека премиерот и министерот за надворешни целосно ги почитуваа уставните насоки и можам само да го повикам итно претседателот да преземе одговорност. Ова не е прашање на прифаќање, но во демократија може да очекуваме да се слушаат луѓето меѓусебно и да дискутираат и не треба да се заборави дека шеф на држава е на некој начин модел за многу луѓе во една земја. Претседателот како директно избран има специјална позиција и одговорност и треба да е свесен за тоа, инаку и наштетува на функцијата – изјави Хан.

Претходно «
Следно »