ХАШИМ ТАЧИ И ЗОРАН ЗАЕВ СО ИСТА ИДЕЈА: И двајцата ќе ја редефинираат Албанската историја, од фашистичка во триумфалистичка!

  • May 17, 2017
  • Коментари

Косовскиот претседател Хашим Тачи изјавил дека постои можност за одново пишување на историјата, и тоа како што вели „на основа на објективност и научна точност“, додавајќи дека албанскиот народ сега е во состојба да си ја напише сосптвената историја без никакви политички и идеолошки препреки. Ваква идеја во Македонија промовираше Зоран Заев, кој се обидува да ја промени албанската историја во триумфалистичка, а преку обидот да се осуди Македонскиот народ за геноциден, да се избрише фактот дека Албанците биле дел од фашистичката оска на Хитлер

Taci

„И понатаму се смета дека може да се направи повеќе за да се разобличи потполната вистина, како и допринесот и улогата на Косово во независноста на Албанија, за улогата на Косово во периодот помеѓу двете светски војни“ – рекол Тачи во Приштина, на одбележувањето на 50.годишнината од основањето на Институтот „Али Хадри“.

За периодот помеѓу двете светски војни, и осуда за геноцид врз албанскиот народ кој живеел во Македонија, се заложи и Зоран Заев, прифаќајќи ја во целост Тиранската платформа, со цел да добие потписи од албанските полтички партии кои го седнаа во скут мнозинството во Македонија, благодарение на болната амбиција на СДС за власт.

Тачи повикал и да не се деформира минатато и истакнал дека „треба да се надмине и ставот на некои странски историчари кои се всушнсот политички агенти, од различни катедри кои априори ги припремаат новите истражувачи и ги советуваа да не се засноваат на албанската историографија“ – додал Тачи.

Како и Хашим Тачи, така и Заев бараше од историчарите да не бидат конзервативни и да ги разгледаат доказите за евентуален геноцид врз Албанците.

„Тие отвараат различни идеи, различни тези, кои се во потполност дезинформативни, од Скеднербег до денешен ден на историјата на албанскиот нард“, рекол Тачи. За оваа мисија, тој ја ветил поддршката на Косовските институции.

Колку за потсетување, минатата година Владимир Милчин доби орден за заслуги од УЧК, кој му беше доделен лично од Хашим Тачи.

Претходно «
Следно »