ХРАНЛИВА БОМБА: Матичен млеч

  • August 27, 2016

Исклучително го зајакнува имунитетот, поволно делува на бронхијалната астма, болести на џигерот, зараснување на фрактурите на коските и на кожните заболувања.    

matcen mlec infomaks

Матичниот млеч содржи витамини од Б група, посебно висока концентрација на витамини Б5 и Б6, витамини А, Ц, Д и Е, различни минерали, ензими, 18 видови на аминокиселини и многу корисни материи кои го спречуваат развојот и размножувањето на бактерии и вируси.   

Матичниот млеч е извонредно хранлив, богат е со различни витамини, белковини и аминокиселини. Идеален е како додаток во исхраната. Матичниот млеч го произведуваат пчелите издвојувајќи ги вредните состојки од нивните жлезди кои се наменети за исхрана на матицата. Ова концентрирана хранлива материја му овозможува на матицата да живее подолго од 5 години, а животниот век на пчелите е само 2 до 4 месеци. Благодарение на ова концентрирана храна во време на положување на јајцата, матицата е во состојба да положи (и тоа само за 24 часа) помеѓу 2000 и 3000 јајца. При тоа треба да се истакне дека вкупната тежина на јајцата е еднаква на телесната тежина на матицата.

Матичниот млеч содржи витамини од Б групата, посебно висока концентрација на витаминот Б5 (пантотенска киселина) и витаминот Б6. Единствен е природен извор на ацетилколин во чист облик, состојка која е одговорна за пренесување на нервните пораки, развој на мозокот и помнењето. Во неа се наоѓаат различни минерали, витамини А, Ц, Д и Е, ензими, 18 видови на аминокиселини, како и други материи кои го спречуваат развојот и размножувањето на бактериите и вирусите. Најзначајна аминокиселина која се наоѓа во матичниот млеч е желатин која влегува во состав на колаген, материја која е сведок на стареењето на организмот. Сите состојки во млечот се наоѓаат во таква мерка и количество да сочинуваат драгоцен биостимулатор на организмот. Матичниот млеч изразено го зајакнуваат имунитетот, поволно делува на бронхијалната астма, заболувања на џигерот, зараснување на фрактурите на коските и кожните заболувања.

Илјада годишно искуство

Матичниот млеч не е ни лек, ниту лековито средство. Со него не се заменува и не се прекинува терапијата кај болните луѓе. Треба да се користи како превентива, како не би заболеле.

Во најстарите пишани споменици кои настанаа пред 3000-5000 години се спомнува големата улога на матичниот млеч и неговите биолошки и нутритивни вредности. Илјада годишно искуство во употребата на млечот потврдува дека е тој супстанца на граница помеѓу храна и лек. Тоа утврдиле старогрчките доктори.

Лековити својства   

Со многубројни лабораториски и клинички испитувања докажано е, а и потврдено е на научните собири во целиот свет, дека матичниот млеч делотворно и лековито делува на човековиот организам. Истражувањата покажаа дека матичниот млеч успешно делува кај крвниот систем, желудникот, цревниот тракт, кај бронхитис, туберкулоза и бруцелоза, воспаление на зглобовите итн. Исто така матичниот млеч е своевиден регулатор на крвниот притисок.

Успешно се препорачува и во намалувањето на килограмите затоа што нормализира разменување на материите и го поттикнува мокрењето. Ја зголемува отпорноста на организмот од инфекции, стимулира создавање на крвните зрнца, ја регулира функцијата на жлездите со внатрешно лачење. Помага кај артериосклероза и воспаление на крвните жили на срцето.

Докажано е дека матичниот млеч предизвикува чувство на задоволство, прилив на енергија, отстранува малаксалост и го подобрува апетитот. Се зголемува имунолошкото реагирање на организмот и се поттикнува заштитната функција на фагоцитите. Бидејќи активните компоненти на матичниот млеч припаѓаат во категорија на хормони и се припишува лековито својство во лекувањето на невро психози затоа што има биолошко влијание на функцијата на надубрежната жлезди. Матичниот млеч го поттикнува растот на новороденчето и им помагаат на жените во бременоста и во климаксот.

Бидејќи технологијата за добивање на матичната млеч е комплицирана, оправдана е неговата висока цена. Па токму поради тоа на пазарот се појавува фалсификуван матичен млеч, па затоа е потребно прецизно контролирање на квалитетот и чистината на матичниот млеч. Затоа стручњаците за исхрана посебно апелираат да се обрни внимание на тоа при пазарењето на пчелините производи. Важно е да се купува кај проверените производители кои квалитетот на нивните производи го докажале со долгогодишна традиција.

Внимание во случај на поленска алергија

Овој природен додаток во исхраната можат да го користат сите, независно од полот и возраста, но потребно е внимание! Со оглед на тоа дека матичниот млеч настанува со мешање на цветниот прав, мед и секретот од жлездите на пчелите, личностите кои патат од поленска алергија би требало внимателно да го користат. Доколку се забележат било какви промени кои упатуваат на алергија, веднаш треба де се престане со консумирањето на препаратот. Поради комплексноста на лекувањето на хроничните заболувања се препорачува употребата на матичниот млеч со медот, прополис и полен. Матичниот млеч на пазарот најчесто се наоѓа во вид на капсули или капки, во медот и во комбинација со прополис и полен.

Здравствените влијанија на матичниот млеч  

• ги подмладува клетките, надоместувајќи ги материите кои им недостигаат.
• го зголемуваат тонусот и отпорноста на кожата
• ја смирува вознемиреноста и лошото расположение
• забрзува зараснување на коските
• со анаболичко влијание доведува до развивањето на ткивото
• забрзува зацелување на раните, воспалени чиреви, ја намалува болката
• го зголемува бројот на црвените крвни зрнца и имунолошките клетки
• може да има извесно антиканцерогено влијание
• делува хепатопротективно

Претходно «
Следно »