December 2, 2021, 3:48 am

Хрватите мeѓy нajcкeптичнитe зa вakциниpaњe пpoтив Koвид-19

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Нешто повеќе од една петтина од хрватските граѓани изјавиле дека не сакаат да се вакцинираат против Ковид-19, со што Хрватска е една од првите неколку земји во ЕУ, според резултатите на Евробарометар.

На прашањето кога би се вакцинирале ако властите одобрат вакцина против Ковид-19 и ако е достапна – 22 проценти од испитаниците во Хрватска одговориле „никогаш“.

Најголем број на такви одговори е забележан во Кипар (26 проценти), Летонија (23 проценти) и Хрватска, Бугарија и Франција со по 22 проценти.

Една петтина, или 20 проценти од испитаниците во Хрватска изјавиле дека ќе вакцинираат што е можно поскоро или веќе биле вакцинирани, 27 проценти рекле дека ќе се вакцинираат оваа година, а 30 проценти подоцна.

Најмалку скептични во однос на вакцинацијата има во Данска (2 проценти), Ирска, Шведска и Малта по 4 проценти, а во Португалија 5 проценти.

Анкетата беше спроведена во февруари и март од сите 27 земји-членки.

Повеќе од половина од Хрватите, 55 проценти, се задоволни од мерките преземени од Европската унија за борба против пандемијата на коронавирусот.

Најмалку се задоволни во Грција (31 процент), Франција (32 проценти) и Германија (33 проценти). Најзадоволни се во Данска (68 проценти), Литванија (67 проценти) и Португалија (66 проценти).

Latest News

Вучиќ открива: Дeмонстpaнтите на пpoтecтот беа вoopyжени

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, изјави дека за насилството што го предизвикаа демонстрантите на протестите при блокадата на патот...

More Articles Like This