Црква стара 500 години исплива од под вода (ВИДЕО)

  • June 5, 2019

Црквата од 16 век се појави на површина поради cyша. Во текот на децениите под вода, доминиканската црква се појави само четири пати кога нивото на водата паднало. Последен пат тоа се случи во 2017 година кога можеше да се види во целосна големина.

Римокатоличката црква која била изградена во 16 век за прошиpyвање на христијанството во мексиканскиот регион беше потопена со целиот град во 1962 година за да се изгради брана. Браната се снабдува со вода од две реки.

Локалните жители биле пpинyдени да се преселат, а целото село било поплавено. Исто така, се верува дека скапоцените знаменитости на земјопоседниците исто така завршила под вода.

“Кога водата е повлечена, може да се види сè”, рече локалниот рибар.

Иако е под вода речиси 60 години, фасадата на црквата е во доста добра состојба. Кога ќе помине cyшата и високите температури, водата повторно ќе ја покрие црквата.

Во една прилика, нивото на водата во браната беше под 40 отсто од вообичаеното, што направи голема грижа за локалното население и нивните култури. Водата од браната ја користат околу 247 општини.

Претходно «
Следно »