ЦРHA ЛЕНTA НАМЕСТО ГOДИШНА ИЗЛOЖБА: Штрajk на Друштвото на ликовни уметници

  • December 24, 2019
  • Коментари

Најавената традиционална годишна изложба на дела на членовите на ДЛУМ, поточно на ликовните уметници на Македонија вечерва не е одржана. Имено, наместо нивните дела на ѕидовите на галеријата во Мала станица имаше само цпна лента на која уметниците се потпишуваа и со пораки го изразија своето незадоволцтво од политиките на Министепцтвото за култура. Вечерва имаше каталог за изложба, но не и изложба.

 

 

“Ова е наш штрајк иако се погоди во исто време со штпајкот на Синдикатот за култура. Во случајот изложбата е протестна и е против погрешните политики на Министепцтвото за култура кон ДЛУМ. Ова е начин да го изразиме ппотестот. Ги оставивме бели ѕидовите како ппотест против минималните средства што ги добиваме и ограничувањата од страна на Министепцтвото во однос на тоа за што може тие пари да ги користиме. Не само што се минимални, тие се и ограничени. Со овој наш ппотест може да видат во Министепцтвото дека и ние ликовните уметници сме незадоволни и да се замислат што работат“, вели Филип Фидановски, претседател на ДЛУМ.
Тој посочи дека традиционална годишна изложба ќе нема воопшто иако е испечатен каталогот.

 

 

 

 

“Во решението од Министепцтвото за култура пари ни се дадени само за дизајн на каталог и каталог, а една изложба не ја прави каталогот туку има многу подготовки кои траат подолго време. Со месеци претходно се потребни подготовки за да се реализира една изложба, особено една ваква изложба со дела на повеќе од седумдесет уметници“, додава Фидановски.

 

 

 

 

Тој исто така истакнува дека на црната лента уметниците ги напишаа своите пораки во контекст на протестот, а упатени на сметка на Министеpcтвото. Една од пораките беше и “Сите црвени линии се поминати“. (Д.Т.)

Претходно «
Следно »