Чистка во СДСМ: Конгрес во недела, ќе се бираат нови членови на Централниот одбори нов заменик-претседател

Претстојниот изборен Конгрес на СДСМ, закажан за 16 мај во недела, ќе се одржи по дититален пат поради ситуацијата со ковид-вирусот, одлучило раководството на најголемата политичка партија, дознава Фокус.

Работното претседателство и верификационата комисија ќе присуствуваат во партиското седиште, додека останатите делегати ќе учествуваат во работата на Конгресот преку електронската платформа зум.

Вкупно, на Конгресот ќе учествуваат 809 делегати, кои треба да го потврдат изборот на Зоран Заев за старо-нов партиски лидер. Исто така, на неделниот Конгрес треба да се избере и нов состав на Централниот одбор, а, според последните најави, и нов заменик-претседател на партијата.

Целиот текст можете да го прочитате ТУКА