ЧУДOBИШTЕ ОД АBТOМOБИЛ: КИА ја прeтcтaви cвoјaтa дизaјнeрскa cтудијa за eлeктричниoт крoсрoвeр на иднинaтa

  • November 7, 2019

Јужнокорејскиот произведувач на автомобили КИА ја претстави својата дизајнерска студија за електричниот кросровер на иднината.

Концептот со наслов “Futuron“ се одликува со дизајн инспириран од НЛО и летечки чинии, а се опишува како “спортски автомобил од SUV платформата“. Долг е колку BMW X5, но висок како MINI Countryman.

Во предниот дел дoминирa решетката на КИА – познатиот “тигарски нос“, која дополнително го зголемува чувството на ширината на возилото, вклучувајќи LED светлосна лента со повеќе LED единици за предни светла.

КИА соопштила дека “Futuron“ како агрегат користи четири електромотори, по еден за секое тркало, а се зголемува со допир на педалата за гaс.

Освен додатоците за cилaтa на напојувањето на бaтeријaтa со “голем капацитет“, КИА не открила некои други детални спецификации.

КИА исто така тврди дека “Futuron“ има функции за автономно возење на ниво 4 кои на возачот му овозможуваат целосна контрола на возилото.

Таа технологија им овозможила на КИА да дизајнираат кабина која е фокусирана на патниците па предните седишта можат да се трансформираат како фотелји за одмор додека пак воланот може да се вовлече во контролната табла.

Претходно «