ШЕФОТ НА КФОР: Италија ги разгледува последиците од бомбардирањето на Косово од НАТО

  • June 9, 2018
  • Коментари

Италијанскиот генерал, и командант на КФОР Салваторе Куочи, вели дека Италија активно ја истражува врската помеѓу бомбардирањето со осиромашен ураниум и зголемниот број на случаи на рак меѓу италијански војници кои биле во Косово за време на конфликтот, а од друга страна, не потсетува дека официјалниот став на НАТО дека таквата врска нема.

“Тоа е нешто на што Италија обрнува внимание. Формиравме комисии за да ја дознаеме причината – што точно се случило. Активно се работи на тоа “, изјави Куочи во базата” Бондстил “На прашањето на новинарите да ги коментира наводите дека италијанските војници добиле рак, како резултат на бомбардирањето на Југославија со осиромашен ураниум, како и формирање на Комисијата да ги испита последиците од бомбардирањето на НАТО во Србија.

Тој потсети дека тимот на НАТО во 2001 година спроведе истрага во која, според нивните тврдења, докажале дека не постои врска помеѓу бомбардирањето и споменатите болести.

Како што рече, тие ја почитуваат истрагата на НАТО, но ќе видат што можат самите да заклучат.

Неодамна, во српскиот парламент формирана е комисија за испитување на последиците од бомбардирањето на НАТО во 1999 година, чиј претседател пратеникот на СНС Дарко Лакетиќ.

Крајниот рок за првиот прелиминарен извештај на комисијата е крајот на 2020 година, а комисијата ќе биде обврзана да го информира парламентот за активностите што ги презела и резултатите на секои шест месеци.

Претходно «
Следно »