December 8, 2021, 11:39 pm

Што има во акцискиот план – бугарски универзитет во Македонија и други проект: Непознато дали идентитеските прашања се дел од „планот“

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Софија има предлози поврзани со железници, автопати и инвестиции на бугарски компании во Македонија. Планот се однесува и на отворање кампуси на бугарските универзитети во Македонија, а исто така се вклучени и учебниците по историја… „Еуроактив“, повикувајќи се на дипломатски извори, јавува за вакви детали од акцискиот план за спроведување на Договорот за добрососедство, подготвен од бугарска страна.

Треба да бидат презентирани и македонските предлози по сектори, иако документот за практична примена на Договорот за добрососедството допрва треба да биде одобрен од двете земји, појаснуваат изворите на „Еуроактив“.

Останува непознато дали барањата на Софија за прашањата на македонскиот идентитет се дел од нацрт-акцискиот план што бугарската министерка за надворешни работи Захариева му го предаде вчера на специјалниот пратеник Бучковски. Бугарските медиуми откриваат дека документот содржи отворање на бугарски универзитетски кампуси во земјата и историски книги. Бучковски пак, само открива дека документот е всушност очекуваниот одговор од Софија на предложениот акциски план што Скопје го доставило пред извесно време. Бучковски рече дека став земјата ќе гради само откако ќе разгледа што доставила Бугарија.

Latest News

Маричиќ: „Дивo Насеље“, „Moнструм“, „Алфа“ и „Малиот Алмир“ се предметите за кои се договорија Заeв и Гаши

„Диво Насеље“, „Монструм“, „Алфа“ (за убиството на полицаец од единицата „Алфа“ кај ПМФ во Скопје) и „Малиот Алмир“ се...

More Articles Like This