ШТО СЕ КРИЕ ЗАД ВРАТИТЕ НА ГИНЕКОЛОГИЈА: Кој ќе понесе одговорност за црниот биланс на скопска гинекологија?

  • October 2, 2017

Црниот биланс во македонското здравство продолжува на Универзитетската клиниката за гинекологија во Скопје.

Млада трудница во четвртокот навечер била донесена на Клиниката за гинекологија откако матичниот гинеколог и дал вагиналети за да го умртви бебето, кое било во осмиот месец на бременоста. Бебето веднаш починало, а лекарите одвај успеале да го спасат животот на трудницата.

Несреќата да биде уште поголема, пред неколку дена беше обелодонета веста дека за само 24 часа на Универзитетската клиника за гинекологија и акушерство починале 4 новороденчиња што за таква врвна институција е недозволиво.

Се прашуваме, дали одговорните од Министерството за здравство, пред се Заменикот министер за здравство Д-р Гоце Чакароски, кој патем е гинеколог, ќе понесат одговорност и ќе излезат со валидно објаснување за оваа трагедија, која и се случува на нашата држава.

Уште колку новороденчиња треба да изгубиме, уште колку мајки треба да ги изгубат своите рожби, уште колку родилки ќе починат на породување за Зоран Заев и СДСМ да разберат дека на македонското здравство му се потребни стручни, одговорни и високо едуцирани доктори и медицински персонал а не митаџии и поранешни осуденици, роднини на фармацевтски тајкуни и партиски послушници.

Очигледно е дека СДСМ не сака професионализација на здравството, туку преклопување на здравството со кадри блиски до власта, сврзани во фамилијарни бизнис шеми со врвот на СДСМ.

Претходно «
Следно »