Што смее да е вkлучено во струја кога гpми

  • July 13, 2019

Познато е меѓу народот дека кога грми треба да изгаснеме се дома, за да не уд ри гр ом, но дали е тоа точно и што треба, а што не треба да исклучиме?

Во Европа, а и кај нас, стандарден напон е 220 волти, а уд арот на громот може да ослободи напон од неколку милиони волти. Што значи тоа? Тоа значи дека уд ар на гр ом во вашата куќа или во близината, ќе ве остави без електронски апарати кои не можат да ја издржат таа волтажа.

Единствен начин да го спречите тоа е да исклучите се од струја кога гр ми. И уште една многу важна работа, кога гр ми ако снема струја, никако не ги уклучувајте уредите веднаш кога ќе се врати. Почекајте неколку минути за да се стабилилизира, па уклучете ги апаратите.

Сепак, за едно нешто не грижете се, громот нема влијание на мобилните уреди, па можете да зборувате на мобилен без стр ав.

Претходно «
Следно »