ШТО СМЕ ЗАПА,ЕТИЛЕ , ЗАПАМЕТЕНО Е : Келиите задолжени за паметење се развиваат до 13. година!

  • March 11, 2018

Најновото истражување при Универзитетот од Калифорнија во Сан Франциско покажува дека дел од човечкиот мозок, кој е важен за паметење и учење, престанува да создава нови келии околу 13-та година.

Откритието кое е објавено во списанието “Nejčer”, вероватно допрва ќе ја заостри расправата за можно лечење на човечкиот мозок по пат на т.н. “неврогенеза” или создавање нови мозочни келии односно неврони.

Порано се веруваше дека хипокампусот кај луѓето создава неврони и во повозрасна доба, пренесува CNN.

“Констатиравме дека појава на неврогенеза и хипокампус кај возрасните луѓе, е многу редок феномен”, рекол Артуро Алваез- Бајла, професор по неуврохирургија на Универзитетот во Калифорнија и еден од авторите на срудијата.

Тој рекол дека научниците пронашле одреден број неврони кај деца до едена година како и кај деца помеѓу седма и 13-та година.

“Резултатите од истражувањето укажуваат дека хипокампусот кај човекот во голема мерка веќе е изграден во тек на развој на мозокот во фетусот”, рекол Алвазер-Бајла

Претходно «
Следно »