ЈАПОНСКИТЕ РАБОТОДАВАЧИ ОДЛУЧИЈА: Спиењето на работното место станува дел од работните обврски на секој вработен!

  • April 1, 2019
  • Коментари

Јапонските работодавачи одлучија дека спиењето на работното место станува дел од работните обврски на секој вработен.

Тука не се мисли дека вработените ќе добијат неколку минути за да ги затворат своите очи пред своите компјутери, но тие ќе имаат простор за спиење на располагање.

Тие го одлучија ова откако една нова студија покажа дека поспаноста на вработените, која потоа влијае врз ефикасноста на работната cилa, јапонските компании ја чинат 138 милијарди долари годишно, пишува Novac.hr.

Затоа, предлогот на работодавачите и на јапонското Министерство за здравство е дека работникот добива најмалку половина час да спие рано попладне.

Nextbeat, јапонска ИТ компанија, веднаш го прифати овој тренд и веднаш постави две, како што велат, “стратешки спални соби” за своите вработени.

Собите се опремени со уреди за отстранување на бучава, со кревети, а мобилните телефони, таблетите и лаптопите се cтpoго зaбpaнeти.

Претходно «
Следно »