ЌЕ СЕ МЕНУВА ИМЕТО НА РЕПУБЛИКА СРПСКА: Името не било уставно!

  • January 24, 2019
  • Коментари

СДА објави дека ќе поведе судска постапка пред Уставниот суд на БиХ преку своите претставници во институциите на БиХ, со цел да се преиспита името Република Српска.

 

„Досегашната пракса покажува дека моменталното име на Република Српска опширно и ефективно да се користи за дискриминација и исклучување на другите два конститутивни народи – Бошњаците и Хрватите”, се вели во соопштението.

Во партијата сметаат дека “поврзувањето на името со само еден народ во една мултиетничка држава, каква што е БиХ, е спротивно на Уставот и на Европската конвенција за човекови права, која има примат над Уставот на БиХ, пренесува Срна.

Претходно «
Следно »