Состојки
-70гр путер
-125 гр млеко
-125гр вода
-2 јајца
-1 кеса со ванилин шеќер
-500гр брашно
– Малку сол
-55гр стопен путер за премачкување на крофните
Подготовка
Измешајте го квасецот со брашното, ванилиниот шеќер. Додајте јајца, вода, млеко и стопен путер, и замесете фино меко тесто. Оставете го тестото да одстои.
Кога тестото фино ќе нарасне, почнете да ги расукување корите така да не биде тестот тенко и со часа вадете кругови.
Во тепсијата sтавете хартија за печењеи премачкајте ја со стопен путер. Намачкајте ја секоја крофна од врвот со путер и оставете ја во тепсијата да нарасне.
Стасаните крофни се печат на 250 степени за околу 20 минути.
Вруќите крофни се премачкуваат со путер. Готовите крофни посипете ги со кристален шеќер и одозгора ставете шеќер во прав. Пријатно.