Дали смее да се јаде храната која за миг паднала на под?

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

На некои луѓе воопшто не им е тешко да ја јадат храната што ќе им падне на под, додека други го почитуваат правилото од 5 секунди, кое значи дека храната е безбедна за јадење ако е на подот помалку од 5 секунди.

Правилотo од 5 секунди се поврзува со Џилијан Кларк која учествувала во истражување на Универзитетот Илиноис. Како дел од студијата, ставала храна на плочки со бактерии и по одреден временски период набљудувала дали ќе влијаат на храната или не. Во извешатјот навела дека храната била заразена од бактерии, но не е наведена и количната.

Сега се поставува прашањето како се пренесуваат бактериите и во која количина?

Според истражување во 2007 година, количината на бактерии што се пренесува на храната дефинитивно зависи од количината на бактерии на површината. Тоа нема поврзаност со временскиот период што храната го минува во контакт со контаминираната површина. Разлика постои и во тоа на каква површина ќе падне храната. Подобро е да падне на теписон отколку на паркет бидејќи се верува дека мазните површини се најлоши кога станува збор за собирање бактерии. Некои експерти тврдат дека количината на бактерии зависи и од видот на храна. Лепливата храна као џемот и сладоледот ќе соберат повеќе бактерии, додека сендвичите, бисквитите и овошјата ќе соберат помалку.

али воопшто треба да се јаде храната падната на под? Дали некој ќе јаде храна што претходно паднала на под или не зависи од неговиот избор и нивото на хигиена. Во секој случај, консумирањето на таква храна може да биде опасно по здравјето.

Latest News

Богата агенда:Со кого ќе се сретнат денес Ковачевски и Османи во Софија?

Владата ја објави денешната агенда на Премиерот Ковачевски, министерот за надворешни работи, Бујар Османи и останатиот владин состав. "Вечерва заврши...

More Articles Like This