Состојки
1 кг тиквички
3 јајца
6 лажици брашно
1 чаша прашок за пециво
лук
1 дл кефир или јогурт
сол, бибер, куркума
2-3 лебни трошки
Подготовка:
Измијте ја тиквичката и изрендајте ја, насолете ја и оставете 15 минути. Изматете ги јајцата, па додадете ги во брашното со пецивото во прав, кефир, сол, свежо мелен бибер, куркума и сецканиот лук.
Куркумата ќе им даде убава жолта боја.Во смесата додадете ги добро исцедените тиквички, измешајте и додајте ги трошките од леб по потреба,бидејќи смесата треба да е доволно густа за да може да се зима со лажица. На загреан сад, со малку масло се пpжaт, додека да добијат добра боја на двете страни.