КАКО СЕ ХРАНЕЛЕ АНТИЧКИТЕ МАКЕДОНЦИ: Каква била исхраната на нашите предци, кои се сличностите со нашата денешна исхрана

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Местоположбата на Македонија, била клучот за разновидноста во исхраната.Македонија е ризница на многу разлилни видови на ароматично овошје и зеленчук.Уште во антиката овошјето и зеленчукот биле главните карактеристики на македонската кујна.

,,Лукот, кромидот, морковот, зелката, разни салати, овошјето ја вразуваат една со друга сезона ,,Зеленлукот највеке се конзсумирам свеж, но древните Македонци од него подготвувале многу рецепти.Многу од тие древни рецепти, опстоиле низ вековите, пренесувани од генерација на генерација не допреле и не освиле до ден денес.Јаболката, дуњата, грозјето биле најдоброто во древна Македонија, благодарение на високо квалитеното сочно овошје древните Македонци измислиле многу напивки, многуте овошни напивки денес, влечат корени од антиката.Благодарени на Македонците овие овошни рецепти, денеска дакеу помодерни, преставуват најомилени пијалоци низ целиот свет.Македонците го сушеле овошјето, природно под Македонското сонце, сушените смокви, грозјето, јаболките, сливите, крушите ги допреле сите народи од тогашниот познат свет.Македонската фаланга со неа секогаш го носела македонското сушено овошје, да го вкуси и во Вавило, Египет па се до Индија, па така го пронеле овој рецепт на сите народи во античкиот свет.Ни прубавите овошмни градини не останеле инмуни.Околу александровите градови изникнале пејсажи со овошни насади слични на Македонските.

,,Земја со толку мали космилки размери што сознанијата на слични обилаи, рецепти војни и идеи приживеале со некоја мала етничка специфика.Ако Македонците владееле со светот не ни чудо што многу пронајдоци потекнуваат од Македонија.Еве еден пример за настанување на првиот сладолед што го подготвиле Александровите војници под Хилалаите.

Слетко суво овошје од грозје, смокви, кајсии се мешале со подмрзнат снег.Се додава мед или слатко македонско дрвце за да стане храна за освеќување,,

,,Алхохолот слуќел за дезинфекција на грлото, раните и рацете, како превенција од инфекции, исто како и денес,,3Ова сведочи колку била развиена свеста на древните Македонци за медицината, науката, и благодетите на храната како лек.Древните Македонци направиле еден голем пресврт и развој во исхраната, освен големата свесност, дека нраната преставува најдобриот лек, тие знаеле за која болест каква храна да кнзумираат, за да победат болеста.Многу успешно ја комбинирале храната, го знеле енергетскиот состав, калоричноста, тоа и овозможило да ја комбинираат исхраната во зависност од потребите.

Многу рибари низ светот незнаат каде е Македонија, но знаат дека Македонците први ги измислиле вештачките мамци.Рибите во исхраната ги имало преку целата година, се подготвувале на различни нацини и комбинации.

Дивечот во македонските шуми бил неброен, разни видови на дивел, вкусно подготвени, задолќително за време на празниците, прославите и веселбите се сретнуваат на богатите трпези.Дивечот ако преставувал некакопв луксуз, сакајки да ја покаже домачинот својата економска моќ, мекото, јајцата и месото од домашните жиивотни секојднево се наогало на Македонската тпеза,,Од овцата се користело месото, мелекото, сирењето и волната.Кожата од овцата и од другите животни се користеле за тапани, штитови, ремени, сандали, елеци, седла,,

Древните Македонци приготвувале и разни видови на варива, ги приготвувале од грав, леча, ориз и коноп.

Камените бртви во кој се ловеле пчелите е најстариот традиционален начин за производство на мед.Медот е природен дар, многу вкусна слатка храна и мочен лек, ѓи шранел македонците отсекогаш,,Медот од грне со години не ферментира и не губи од енергетската вредност,,5.За големата користеност на медот уште од многу аиладии години наназат. сведочат многуте земјини садови, изработени специјално за чување на медот, кои се сретнуват низ архиолошките локалитети низ Македонија.

Виното е старо колку и човечтвото.Од виновата лоза која природата ја подарила на овие простори, Македонците знеле уште од древнина да ја приготвуваат благородната течност виното.,,Виното во Македонија се пиело повеке од водата.Секоја година со регрутите од Пелаа тргнуваат каравани и бродови, се сочувале редовите на ќуповите, амфори, метални теракотни, златни пехариод кој што Македонците наздравувале асо виното,,6.Со него се славело секој Македонски обишачај, крштевка, свадба, победа.Пехарите за винолуксузно изработени, го прплавиле целиот антички свет.Од Рим-Египет-Персија до Индија, бил пренесен вкусот на македонското вино, традицијата за слава со пехар пол со вино, ја применувале многу владетели во светот и по Александар.И денеска Европските кралеви и кралиуци знат да ги прослават големите настани со пехар направен од злато на кој е насликан вечниот македонски симбол-сонцето.

Дали сте знеле дека Александар Македонски не само што користел здравец, туку како што кажува Плутарах, тој ги подучувал своите другари како здравецот да го употребуваат и како лек.
Различни цивилизации низ оваа крстосница, оставиле и многу благодети во исхраната, Македонија не останала иомуна, туку со посебен жар ги одомаќиниила, давјаки и поголема димензионалност, негувајки ги рецептиите на нашите поколенија, пренесувани од колено на колено се мприготвуваат и ден денес.Се менувале владетели кралеви, императори од ропство на ропство пагал македонскиот народ.Тоа придонело во средниот век да се сретнува оскудна исхрана, рецепти со многу малку состојки.Но родната Македонска земја секогаш рагала жиито, зеленчук и овошје, иако македонецот го деле со освојувашт секогаш останувало и за него.

Македонија е едена од најстарите цивилизаации во светот, Македонецот за човечката цивилизација придонел многу, неизбришлив од светските случувања, не само во гастрономијата туку и во сте науки овој народ дал многу од древнина па се до денес.

Latest News

Богата агенда:Со кого ќе се сретнат денес Ковачевски и Османи во Софија?

Владата ја објави денешната агенда на Премиерот Ковачевски, министерот за надворешни работи, Бујар Османи и останатиот владин состав. "Вечерва заврши...

More Articles Like This