Поради оваа грешка кафето ви има поинаков вкус

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Ако треба да им се верува на експертите, овој метод е погрешен.

Домашното, турско кафе, како што се вика, е пијалок што традиционално се подготвува во секое домаќинство, обично се пие наутро и често се смета за мерка за вештината на оној што го подготвува.

Но, како се подготвува домашно кафе? Вообичаената постапка е да се стави вода во ѓезве, да се додаде шеќер по потреба и да се загрее додека не зоврие.

Потоа се трга од оган, се истура мала количина вода (за да се направи простор во ѓезвето за да не истече) и се додава мелено кафе – една поголема лажичка кафе оди на 1 шолја вода. Ѓезвето се враќа на ринглата додека мешавината да зоврие, а потоа се истура остатокот од водата.

Друга варијанта е дека водата не се истура – ако ѓезвето е поголемо, течноста нема да се истури кога ќе зоврие, па така кафето веднаш се става во водата.

Ако треба да им се верува на експертите, овој метод е погрешен. Како што велат, еден мал детал во подготовката, поточно една „грешка“ го менува вкусот.

– Кога ќе го ставите кафето во вода, не смеете да дозволите да врие на огнот. Ако врие, пијалокот ќе има горчлив вкус – објасни основачот на компанијата „Roaster Coffee“.

Latest News

Богата агенда:Со кого ќе се сретнат денес Ковачевски и Османи во Софија?

Владата ја објави денешната агенда на Премиерот Ковачевски, министерот за надворешни работи, Бујар Османи и останатиот владин состав. "Вечерва заврши...

More Articles Like This