СЕМЕ ОД ЧИА: НАЈСИЛНА ХРАНА ВО СВЕТОТ

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Чиа – жилаво цветно растение од фамилијата на нане, што претставува исклучително богат извор на минерали и хранливи материи. Ова здраво семе, го стимулира варењето на храната и го регулираа движењето на цревата за да се намали нивото на електролити.


Чиа семе се препорачува за оние кои сакаат да изгубат на тежина, бидејќи се постигнува побрзо разградување на телесните масти, и ни дава чувство на ситост, одлична замена за речиси сите солени закуски. Иако не е жито, сигурно е поздраво од нив, затоа што не содржи глутен, и може да се комбинираа со различни јадења.
Во натамошниот текст, ние ви ги презентираме сите здравствени придобивки од користењето на ова семе, како да се користи и кога најмногу се препорачува.
Семе, кое му дава сила и го зајакнува имунитетот!
Чиа семето се мали црни, бели и темно кафеаваи семиња, кои потекнуваат од растението Salviahispanica, што е еден вид на нане. Природно живеалиште му е Јужна и Централна Америка, и тоа од областа на Перу, Гватемала, Боливија, Парагвај и Мексико.
И покрај тоа што се користи илјадници години, стана популарна во последните 25 години, бидејќи научниците откриле дека премногу е богато со омега-3 масни киселини, кои сочинуваат една третина од својот состав, и е еден од најдобрите извори на здрави и високо квалитетни масла.
Покрај тоа, чиа семето е богато со антиоксиданси и растителни влакна, и содржи високо ниво на магнезиум, цинк, железо и калциум. Како такво, ова вредно семе во голема мера може да влијае на подобрувањето на здравјето на луѓето, особено кога станува збор за спречување на срцеви заболувања, покачен шеќер во крвта, се покажа како одлично и кога станува збор за регулирање на варењето на храната.
Чиа семето е многу богато со минерали. Редови на манган, кој е неопходен за метаболизмот, растот и развојот на мускулите и коските. Потоа, тука е фосфорот, кој исто така е од суштинско значење за одржување и регенерација на ткивото, а веднаш до него и бакарот и тоа е важно за здравјето и правилната работа на срцето. Интересно е тоа што само две лажици чиа семе содржат два пати повеќе калиум од една банана.
Железото, како составен дел на хемоглобинот во црвените крвни зрнца, е вклучен во транспортот на кислородот во телото, и овој минерал во чиа семето, исто така го има во изобилство. Присутен е и калциумот, кој е погоден за нашиот мозок и нервите.
Иако е богато со есенцијални минерали, чиа семето претставува обилен извор и на витамини. Содржи витамини А, Б, Е и Д, кои се погодни за очите, косата, ноктите, кожата, забите, мускулите и нервното ткиво. Тоа е причината зошто семето се користи како додаток на храна, природни овошни сокови и десерти, и не содржи шеќер, глутен и оксиди.


Како да го користите чиа семето во исхраната?
Според научната анализа, 28 грама од ова семе содржи 138 калории, 8 грама масти, 12 грама јаглехидрати, 10 грама влакна и 5 грама протеини. Ова значи дека една лажица на ден обезбедува 18 проценти од дневната потреба на калциум, фосфор 27 отсто, 30 отсто од манган и помали количества на калиум, цинк и бакар.
Бидејќи чиа семето има потполно неутрален вкус, може да се користи во прилог на сите оброци. Најчесто се препорачува да се комбинираа со салати, чиа семето е погодно и со тост, како додаток во текот на подготовката на леб, колачи и бисквити, бланширано можете да ги додадете во јогурт и кефир. Идеално во комбинација со ореви, пченка, бадеми и просо.
Можете да го користите во сите три оброци. Да речеме, за појадок, земете чаша кефир и додадете лажица семки заедно со овесни трици, снегулки или мусли. Можете да го додадете во салата, со што ќе се зголеми внесот на протеини и влакна и целиот оброк може да го направите лесно сварлив. Исто така, семето можете да го вметнете во супа, ќофтиња во тесто или месо, бидејќи тоа е идеална замена за трошки од леб.


Придобивките од користењето на чиа семето:
Може да се каже дека ова растение е рангирано меѓу најздравите видови храна на планетата. Тоа е преполно со хранливи состојки, кои во голема мера можат да му помогнат на вашето тело и мозок да функционира правилно и подобро. Тука е и листа на предности од користењето на чиа семето, што е научно докажано:
Тоа даваа голем извор на хранливи материи, содржи многу малку калории,
Тоа е богато со антиоксиданси,
Тоа содржи ниско ниво на јаглени хидрати, високо ниво на високо-квалитетни протеини и влакна,
Може да помогне во на намалување на тежината,
Богато со омега-3 масни киселини,
Ја подобрува крвта и го намалува ризикот од срцеви заболувања,
Високата содржина на калциум, магнезиум и фосфор го подобрува здравјето на коските и важно е да се каже дека чиа семето посебно се препорачува за луѓе кои не јадат млечни производи,
Доведува до значително подобрување на здравјето кај луѓето кои страдаат од дијабетес тип 2,
Тоа се препорачуваа за рекреативни спортисти, со што се помагаа да се постигнат подобри резултати и перформанси,
Многу лесно може се вклопи со секој оброк и да одговара на вашата исхрана, и не предизвикуваа алергиски реакции на кожата.
Чиа семето како лек за многу болести!
Чиa семето станаа популарно во последните години поради неговата висока хранлива вредност и многу здравствени придобивки. Како што е наведено погоре, ова семе содржаи голема количина на омега-3 масни киселини, кои се значајни за нашето тело и се вистинска храна за мозокот. Поради фактот што ова семе содржи корисни материи, тоа е препорачливо да се користи како додаток во храна, бидејќи ретко во храната што ја консумираме има доволно омега-3 масти.
Покрај тоа, чиа семето ја намалува инсулинската резистенција и го подобрува нивото на шеќер во крвта, и е одличен избор за борба против дијабетес тип 2. Интересно е тоа што, во споредба со традиционалниот леб, оној кој е направен одчиа семе е фаворизиран за намалување на шеќерот во крвта и како таков се препорачува за секојдневна употреба за луѓето кои страдаат од дијабетес.
Познато е дека денешниот начин на живот секој од нас го изложува на стрес, а тоа има сериозни последици за нашето тело, но најчесто на системот за варење. За проблемите со неправилни движења на дебелото црево и т.н. мрзливо црево,чиа семето ги обезбедува сите потребни влакна кои се апсорбираат во дебелото црево и овозможува враќање на правилно функционирање на дигестивниот систем и редовно празнење. Покрај тоа, помага во намалување на оток и воспаление на дебелото црево.
Чиа семето содржи голем број на корисни растителни соединенија. Едно од најчестите е chlorogenic киселина, која е природен и моќен антиоксиданс кој го намалува крвниот притисок. Покрај тоа, постои caffeic киселини, која е идеален сојузник во борбата против воспалителните процеси во организмот.
Научниците откриле дека, чиа семето содржи кверцетин и kaempferol, два антиоксиданси кои го намалуваат ризикот од срцеви заболувања, остеопороза, и се покажа како корисно во превенција на малигните заболувања и други хронични заболувања. Особено, тоа е препорачливо да го користите за деца кои имаат проблеми со деминерализација на коските, што доведува до појава на рахитис.

Latest News

Богата агенда:Со кого ќе се сретнат денес Ковачевски и Османи во Софија?

Владата ја објави денешната агенда на Премиерот Ковачевски, министерот за надворешни работи, Бујар Османи и останатиот владин состав. "Вечерва заврши...

More Articles Like This