БOMБАШKИ HAПАД ВО МАКЕДОНИЈА?: Ќе се копира ли цргорското сценарио за Македонските НАТО интеграции

  • December 25, 2018

Пред неполна недела, односно на 2о декември во Американската Амбасада на скопското Кале се одржа  вонредна вежба за одговор на напад на амбасадата.

Така барем гласеше офоцијалното соопштение од страна на амбасадата. Што всушност се случуваше и која беше вистинската намера, останува нејасна за јавноста.

Скопјани се осетливи на воените и интервентни вежби во амбасадата на Калето, пред се затоа што иста таква вежба се одржуваше токму на 27 април, денот кога граѓаните извршија упад во Собранието на Република Македонија, а на 20 декмври ВМРО-ДПМНЕ и коалијата одржуваа мирен проестен марш пред Владата.

Ако се земе во предвид актуелната политичка ситуација во земјата и забревтаниот трк кон Атланските интеграции, без притоа да навлегуваме во објаснување и потенцирање на кршењето на законите, уставот, човековите права и индивидуалци кои го водат працосот, позадинита на овие потфти секогаш укажуваат на прсти вмешани од Калето.

вакви воено интервентни вежби во рамките на објектот на Амбасадата, не така одамна, зачестија и во Црна Гора во процесот кога оваа земја исто така грабеше кон Атланските интеграции.

Мнозинството на граѓани на Црна Гора (преку 65%) беа против членството на земјата во НАТО, нешто слично како и во Македонија, ако се земе предвид исходот од референдумот и прашањето кое како такво беше поставено.

Во Црна Гора имаше масовни протести кои кулминираа со самоубиствен бомбашки напад на самата амбасада во Подгорица.

Тогаш Далибор Јауковиќ(43) фрли рачна бomба во дворот на амбасадата, а по кратко и самоиот си го одзema животот со ekcплозивна направа во непосердна близина на објектот.

Она што не наведува да мислиме дека и кај нас како и во Црна гора се прават обиди за измисливање на контролирана опозицијата која што би требало да важи за проруска, по примерот на таканаречената опозиција која во 2016 во Црна Гора доби ќотек од полицијата и епитет на русофилство. Овие лица во Црна Гора беа финансирани од страна на Сорос, а тамошната пропаганда бараше начини да ги поврзе со руски олигарси.

Во Македонија се аплицираше истото сценарио кога Комити беа обвинети дека земале пари од рускиот бизнисмен со грчко државјанство Савидис. Тогаш комитите, на летниот протест пред Собранието добија солзавец и гумени куршуми, а „лидер“ на една политичка партија вееше Руско знаме качен на полициско оклопно возило. Како цреша на тортата во докажувањето на „руското влијание„ кај нас.

Оттука, легитимно се поставува прашањето дали во Американската амбасада се подготвуваат на бомбашко сценарио слично на она во Црна Гора, за да се прикаже и опрадва наводното Руско влијание и противење на Македонското зачленување во НАТО.

 

Претходно «
Следно »