(Видео)ОВА Е СЕЛОТО МАКЕДОНИЈА: Скриено во длабочините на Амазон

  • October 28, 2016

800 жители брои селото Македонија коа се наоѓа на колумбискиот Амазон. Скромните луѓе кои живеат од риболов, лов и знаетчиство, никогаш не виделе автомобил.

Се започнало од едно семејство од племето племето Тичуна во 19 век, кое под влијание на мисионери најпрво станале католоци, а потоа евавнгелисти.Подоцна тие ги конвертирале и другите Тичуна-семејства што дошле од соседните области во Бразил и Перу и се населиле со нив во истото село.

Тие почнале да ја проучуваат Библијата во групи, а кога стигнале до писмата на апостол Павле до Солуњаните и Филипите во Новиот завет биле импресионирани кога првпат го прочитале зборот Македонија.

Така во 1975 година, сите семејства што живееле заедно во езерското село одлучиле своето село да го наречат Македонија, сметајќи дека се единствените Македонци во светот. Така е создадена амазонската Македонија.

Претходно «
Следно »