3аев најави отворање на 12.700 нови работни места

Поврзано

- Advertisement -

Скијачки одморалишта, фотоволтаични центри, ветерници, енергија од отпад, клинички центар, централа за гас, фабрика за челик, железница, гасификација, се само дел од новите инвестиции што ги објави премиерот Зоран Заев во рамките на планот за инвестиции 2021-2027. Според премиерот, тоа ќе донесе 12.744 нови работни места од 30 договори што се веќе потпишани со инвеститорите..

– Вкупната вредност на Планот за интервенција за инвестиции 2021-2027 година е над 8 милијарди евра. Повеќето се приватни инвестиции или грантови од ЕУ, концесии, јавно приватно партнерство, што е вкупно 4,2 милијарди евра, изјави Заеви.

Премиерот рече дека Македонија е најатрактивната земја во Југоисточна Европа, не само во Западен Балкан.

– Затоа што сме членка на НАТО. Дури и во најтешките моменти, институциите наоѓаат решенија. Зошто американската компанија одлучи да инвестира во Македонија? Закажавме специјална седница пред полноќ за експертите на Мерцедес од Германија да стигнат на време за време на најсериозниот врв на третиот бран, за да го постават уредот во втората фаза. Ниту полицијата ниту царината не можат да дозволат одредени патници да влезат во нашата земја и во странство, рече Заев..

Најави инвестиции во прехранбена индустрија, автомобилска индустрија, градежништвото, трговијата, а вели дека досега се потпишани договори со инвеститори од Турција, Швајцарија, Канада, Италија, Германија, САД, Холандија, Словенија и тројца инвеститори од земјава.

2 КОМЕНТАРИ

Latest News

Илија Димовски: Зa oпштинcкитe дoлгoви, кaфaнcкитe cмeтки и лaгитe нa СДСМ

Во моментов долгот на општините изнесува 3.832 милјарди денари. Новонастанатиот долг во овој мандат на градоначалници (скоро сите од...

More Articles Like This