AСТEРOИД ДEНEСКA MИHУВA КРAЈ ЗEМЈAТA: Ќе ни се пpиближи cкoрo кoлку мeсeчинaтa

  • November 8, 2019

Уште еднаш aстeрoид пролетува брзо и блиску до Земјата, приближувајќи се на минимално растојание од 487.000 км, што е нешто повеќе од просечната орбита на Месечината.

Aстeрoидoт 2019 УМ12, кој е голем до 69 метри во дијаметар и патува со брзина од околу 50.000 километри на час, беше откриен од НАСА дури на 24 октомври. Оваа вселенска карпа никогаш досега нема поминато низ овој дел од вселената и веројатно никогаш повеќе нема да помине.

Оваа слика го покажува aстeрoидoт на пат низ нашата околина. Трaгитe што се гледаат на фотографијата се ѕвезди, а aстeрoидoт се гледа како единствена светла точка на растојание од приближно 1,15 милиони километри од Земјата.

Aстeрoидoт е околу 3,7 пати поголем од вселенската карпа што помина крај Земјата на половина од лунарното растојание на 4 ноември.

Претходно «