Category: Економија

ФИНСКА СТАНУВА УТОПИЈА: Секој невработен ќе добива „безусловна“ плата од државата, без разлика дали бара работа или не!

 • January 2, 2017
 • Коментари
Финска е првата земја која ќе се впушти во експеримент на безусловен приход за граѓаните. Станува збор за концепт за кој долго се расправа. Некои го гледаат како мотивација за невработеност, други како иднина на капитализмот. Од почетокот на годината одбрана група на 2.000 невработени во Финска ќе примаат по 560 евра, а за таа […]

Поевтини греењето на пелети

 • January 1, 2017
 • Коментари
Стапи на сила повластенатa даночна стапка за печки на пелети, како и за пелетите, што значи дека данокот на додадена вредност за нив  oд 18% се намали на 5%, објавено е во Службен весник. Тоа треба да се одрази и на крајната цена и да ги направи подостапни за потрошувачите. Пелетите се промовираа како една […]

Почнува примената на новиот Закон за извршување

 • January 1, 2017
 • Коментари
Во Законот се предвидува за неплатени комунални сметки извршителот да не смее да блокира без претходно да го извести граѓанинот дека постои некој долг и да побара од него да предложи начин на кој ќе се сервисира долгот. Исто така, воведувањето на вонсудската наплата е поволен момент кој ќе овозможи пред почетокот на каква било […]

ОВА СЕ НОВИТЕ ПРАВИЛА ЗА ИЗВРШИТЕЛИТЕ: Извршителите не смеат да земат за себе повеќе од 25% од долгот, ниту да блокираат сметки без најава

 • December 30, 2016
 • Коментари
Извршителите велат дека се е подготвено од првиот работен ден во 2017 година да почнат со новините: известување на граѓаните пред да им се блокира сметката, вонсудска наплата на комуналните долгови, но и наплата по нова тарифа за неколку комунални услуги, со која драстично ќе се намали цехот што го плаќа должникот при извршувањето Граѓаните […]

НОВОГОДИШНА ПОТРОШУВАЧКА ТРЕСКА: Граѓаните го одврзаа ќесето за богата Новогодишна вечера!

 • December 30, 2016
 • Коментари
Новогодишната еуфорија кај граѓаните во главниот град не стивнува, се купува се и сешто, од храна до подароци, новогодишни и божикни украси, по некое парче гардероба, блескави обувки, прехранбени производи… Најмногу сепак се троши за храна, трпезата мора да биде празнична, па што биде нека биде Од Новата година не дели само уште еден ден, […]

Македонците годишно јадат 72 кг леб, 25 кг месо и 6,7 кг чоколади

 • December 30, 2016
 • Коментари
Лебот е најзастапен на македонската трпеза. Според објавените податоци на Државниот завод за статистика, годишно просечно македонскиот граѓанин јаде 72,8 килограми леб. Годишната конзумација од страна на еден жител на месо изнесува 25,9 килограми, додека на чоколади и кекси 6,7 килограми. Податоците покажуваат дека во Македонија во текот на годината се увезени новогодишни производи во […]

РЕКОРДНО ПРОИЗВОДСТВО НА СТРУЈА: Во ХЕС „Црн Дрим“ произведени 565 милиони киловат часови електрична енергија!

 • December 29, 2016
 • Коментари
Благодарение на поволната хидрологија и подготвеноста на електромашинската опрема, хидроелектраните „Шпилје“ и „Глобочица“, кои го сочинуваат Хидроенергетскиот слив (ХЕС) „Црн Дрим“, годинава ќе прокнижат уште еден рекорден производствен резултат. Турбините на двата значајни електроенергетски објкета во поголемиот период од годинава работеле под полн капацитет и до средината на овој месец произвеле 565 милиони киловат часови […]

НЕКВАЛИТЕТНО МАСЛО ОД СРБИЈА СЕ ПРОДАВА ВО МАКЕДОНИЈА: Пазете што купувате, Македонските производи се секогаш подобар избор!

 • December 28, 2016
 • Коментари
Во текот на последниве неколку месеци, во јавноста поминува информацијата за увоз на неквалитетно масло за исхрана, кое од Србија влегува во Македонија. За гласините да бидат пореални допринесува и фактот што истото српско масло е вратено назад во Србија од страна на косовските институции за квалитет на храна, по обидот да влезе на тој […]

Од денеска во оптек банкноти од 200 и 2.000 денари

 • December 15, 2016
 • Коментари
Од денеска ќе бидат пуштени во оптек книжни пари во апоени од 200 и 2.000 денари, а ќе бидат повлечени банкнотите од 5.000 денари. Народната банка на Република Македонија соопшти дека одлуката за издавање книжни пари во апоени од 200 и 2.000 денари е произлезена од реално согледаната потреба за ребалансирање на постоечката апоенска структура на […]

ОД ЧЕТВРТОК СО НОВИ БАНКНОТИ: 2000 денари и 200 денари влегуваат во оптек од идната недела!

 • December 9, 2016
 • Коментари
Народната банка на Република Македонија од 15 декември годинава ќе ги пушти во оптек книжните пари во апоени од 200 и 2.000 денари, а истовремено ќе ги повлече од оптек банкнотите од 5.000 денари. НБРМ информира дека одлуката за издавање книжни пари во апоени од 200 и 2.000 денари е произлезена од реално согледаната потреба […]
Страница 100 од 110« Прво...708090«9899100101102 » ...Последно »